Direct naar hoofdmenu / zoekveld

Composteren

Wat is dat: composteren?

 
Het product compost is al eeuwenoud en bij iedereen bekend. De meeste mensen leveren een bijdrage aan de productie ervan door het GFT-afval gescheiden te houden waarna het wordt ingezameld. Bij de compostfabrieken wordt op een gecontroleerde wijze een biologisch proces versneld. Maar u kunt ook zelf, in uw eigen tuin, compost maken.
 
Composteren houdt in dat allerlei beestjes (de micro-organismen voorop) een omgeving wordt geboden waarin ze hun werk kunnen doen: het GFT-afval omzetten in GFT-compost. In dat proces van omzetting spelen lucht en vocht een belangrijke rol. Eerst komt er de broeifase. Bij temperaturen tot boven de vijftig graden worden taaie vezels afgebroken en de aanwezige onkruidzaden en ziektekiemen gedood. Dan volgt de rijping, waaraan aardwormen, larven en torretjes hun bijdrage leveren. In een aantal maanden ontstaat zo goede compost. Het composteren van grote hoeveelheden GFT-afval kan in de open lucht, maar overdekt heeft de voorkeur. Temperatuur en vochtigheid zijn dan beter in de hand te houden.

 

Toepassingen

GFT-compost verbetert de structuur van de (tuin)bodem. Dat is goed voor uw planten, want zo kunnen lucht en water beter doordringen tot de wortels. Daardoor krijgt de plant een krachtiger wortelstelsel en dat is gunstig voor de voedselopname. De planten zelf worden groter en steviger. In de eigen tuin is GFT-compost een weldaad. Maar ook voor kamerplanten is een beetje GFT-compost door de potgrond zinvol.

Veel GFT-compost wordt gebruikt in de land- en tuinbouw, bij grondverbeteringsprojecten en bijvoorbeeld bij de aanleg van voetbalvelden. Ook is compost een middel tegen bodemerosie.

 

Thuiscomposteren

 
Tuinieren wint aan populariteit. Veel tuinliefhebbers kopen regelmatig compost om hun tuin mee te verrijken. Vaak is dat uit groente-, fruit- en tuinafval gemaakte compost. Een gemiddeld huishouden produceert iedere week van dit afval ca. 8 kilo. Dit afval gaat via de GFT-container naar de verwerker (de compostfabrieken in Maastricht of Venlo). Als dat uiteindelijk weer als GFT-compost in huis komt, heeft het dus een grote omweg afgelegd. Maar het kan ook anders: u kunt namelijk ook gewoon thuiscomposteren. Met andere woorden: maak van uw eigen GFT-afval zélf uw eigen compost.

 

In een tuin is altijd wel een hoekje te vinden waar een composthoop aangelegd kan worden. Een ondiepe kuil graven is eigenlijk het enige wat u moet doen. Daardoor komen de bodemdiertjes aan hun voedsel, het GFT-afval. Is de tuin te klein, dan is het de moeite waard een compostvat te kopen. Wie een beetje handig is, kan met behulp van kippegaas en 4 palen ook zelf een compostvat bouwen.

Tips voor het maken van goede compost

* zorg voor een variatie van afvalstoffen, dus niet te veel van één soort afval

* maak het materiaal zo klein mogelijk, des te sneller verteert het

* meng het afval regelmatig ('keren')

* toevoeging van kalk of kant en klare compost versnelt het composteren

* het afval mag niet te nat (rottig) zijn, maar ook niet te droog; een goed werkende composthoop moet 'klam' zijn

* wormen en pissebedden vormen een goed teken; veel vliegjes of mieren duiden op een te droge toestand van de composthoop

 

Als u deze tips voor het maken van compost naleeft, dan heeft u binnen 3 tot 6 maanden mooie, zuivere compost voor in uw eigen tuin.

 

Ongeveer tweederde van wat in de GFT-container gaat, is gemakkelijk te verwerken in uw eigen composthoop. Praktisch alle tuinafval bijvoorbeeld, maar ook materiaal uit de keuken zoals rauwe groente, eierschalen, fruitresten of koffiefilters. Niet alle GFT-afval is echter geschikt voor het zelf-composteren. Onderstaand treft u een overzicht aan welk GFT-afval nu wel of niet voor zelf geschikt is.

 

GFT-afval

Zelf composteren?

Groenteschillen- en resten

Ja

Fruitresten en schillen

Ja

Citroen- en sinaasappelschillen

Nee (te hoge zuurgraad)

Aardappelen

Nee (aanwezigheid van bestrijdingsmiddelen)

Aardappelschillen

Ja

Etensresten

Nee (in verband met stank en ongedierte)

Eierschalen

Ja

Pinda's en noten (doppen)

Ja

Koffiefilter, prut, theebladen en -zakjes

Ja

Snijbloemen, kamerplanten, gras, stro, bladeren, klein snoeiafval

Ja (gras in beperkte mate/goed verdeeld)

 

 

  


Uitgelicht


Zoeken