Veilig stemmen in de stembureaus

Tijdens de verkiezingen voor de gemeenteraad zijn geen (strenge) coronamaatregelen meer van kracht. Toch blijft het belangrijk dat iedereen veilig zijn of haar stem kan uitbrengen.

Het is belangrijk dat u veilig kunt stemmen. Voor uzelf, maar ook voor de mensen die op de stembureaus werken. 

Om dat mogelijk te maken, zijn er verschillende maatregelen genomen.

1. Stemmen op een andere dag

Om drukte te voorkomen, is het stemmen gespreid over drie dagen. U kunt uw stem uitbrengen op woensdag 16 maart, de eigenlijke verkiezingsdag. Maar u kunt ook al twee dagen eerder terecht op een aantal stembureaus, dus op maandag 14 en dinsdag 15 maart. Kijk hier voor een overzicht van de stembureaus waar u dan terecht kunt.

Zo is het gemakkelijker om de drukte te vermijden.

2. Geef uw stem mee aan iemand anders

Geef uw stem mee aan iemand anders. Dat heet het afgeven van een volmacht.  Die iemand mag dan voor u een stem uitbrengen. U hoeft dan niet zelf naar het stembureau te gaan.

3. Heeft u klachten? Blijf thuis!

Ga alleen stemmen als u geen klachten heeft. 

Heeft u wel klachten? Blijf dan thuis! Het advies is om in dat geval een volmacht mee te geven aan iemand anders (zie hierboven, onder 2.).

Het is ook verstandig om vóór een bezoek aan het stembureau een zelftest te doen. 

Bezoekt u het stembureau, probeer dan zoveel mogelijk afstand te houden tot de andere kiezers en de medewerkers van het stembureau. Zo houden we het voor iedereen prettig.

Bedankt voor uw medewerking!
 

Heeft u vragen over de verkiezingen? Neem dan contact met de gemeente via verkiezingen@brunssum.nl of via (045) 527 85 55 of 06 3807 1709.