20 maart: honderden vrijwilligers voor zwerfafval-actie in Brunssum

Op zaterdag 20 maart 2021 is de Landelijke Opschoondag. Inwoners, ondernemers, verenigingen, en scholen komen in actie voor een omgeving zonder zwerfafval. In Brunssum vinden die dag opschoonacties plaats in alle wijken, waaraan honderden vrijwilligers deelnemen.

Ons Schone BrunssumZwerfafval is veel mensen een doorn in het oog. Het is al het afval dat, bewust of onbewust, is achtergelaten of beland op plekken waar het niet hoort, bijvoorbeeld op straat of in de natuur.

Zwerfafval bestaat vooral uit sigarettenpeuken, kauwgom, mondkapjes (!) en verpakkingsafval zoals snoepwikkels, flesjes, blikjes en patatbakjes.

Honderden vrijwilligers

In Brunssum zijn verschillende particuliere initiatieven actief die regelmatig acties organiseren om de eigen buurt of wijk zwerfafval-vrij te houden. Op zaterdag 20 maart worden al die acties gebundeld, waardoor in de hele gemeente honderden vrijwilligers, jong en oud, de straat opgaan voor een schoon Brunssum.

De gemeente ondersteunt en faciliteert de acties door het beschikbaar stellen van grijpstokken, afvalzakken en hesjes. Ook zorgt de gemeente dat het ingezamelde afval op het eind van de dag wordt afgevoerd.

De vijf wethouders van Brunssum gaan eveneens meehelpen, ieder in de eigen wijk. Dat is Jo Mertens in Centrum, Carolus de Rijck in Noord, Hugo Janssen in West, Math Houben in Oost en Servie L'Espoir in Zuid. Ook burgemeester Wilma van der Rijt loopt mee met de actie, in de wijk West.

Uiteraard geldt tijdens de acties een strikte naleving van de coronamaatregelen.

Acties per wijk

Per wijk starten de opschoonacties op de volgende tijdstippen en locaties:

  • Brunssum Noord, 9.30 uur, Noorderhuis, De Gasperistraat 3
  • Brunssum Oost, 9.30 uur, Hammerhoes, Brunahildestraat 22
  • Brunssum-Zuid, 9.30 uur, Wieënweg 50
  • Brunssum Centrum, 10 uur, basisschool De Opstap, Alsdorfplein
  • Brunssum-West, 12.30 uur bij VV de Leeuw, Olieslager 16

Vanuit Scouting De Landgraaf doen twee groepen kinderen mee. Om 9.30 uur start een groep scouts van 5 tot 7 jaar (De Bevers), en om 11.30 uur start een groep van girlscouts van 10 tot 14 jaar.
Kinderen van basisschool Langeberg beginnen al op vrijdag 19 maart met opruimen, als onderdeel van een lesprogramma over zwerfafval.

Prijsvraag & kleurwedstrijd

Deelnemers aan de opschoonacties in de wijken Centrum en West kunnen meedoen aan een prijsvraag. Wie vooraf het meest nauwkeurig kan inschatten hoeveel afval op 20 maart wordt ingezameld, wint een mooie prijs. De prijzen zijn gesponsord door lokale ondernemers. 

Kinderen in Centrum en West kunnen daarnaast ook meedoen aan een kleurwedstrijd. 

Voor Centrum: kijk voor meer informatie op www.facebook.com/OnsschoneBrunssumCentrum
Voor West: stuur voor meer informatie een mail naar projectzwerfvuil@outlook.com.

Meedoen?

Wie mee wil doen aan het opruimen van zwerfvuil in de eigen wijk, is van harte welkom! 

Meld je aan bij één van onderstaande contactpersonen. Je krijgt dan meer informatie over tijdstippen en locaties. Ook krijg je materiaal voor het oprapen en inzamelen van het zwerfafval.

Meld je aan vóór woensdag 17 maart 2021.

Wijk

Contactpersoon

e-mail

Zuid Henri Ummels henri.ummels@ziggo.nl
Noord Loek Voncken loek.voncken@brunssum.nl
Centrum Bianca Giesen-de Klerk brunssumcentrumschoon@outlook.com
Oost John Hermans info@john-hermans.eu
West Bob Evers projectzwerfvuil@outlook.com