Begrip voor signalen uit de samenleving

De burgemeesters van Zuid-Limburg, waaronder burgemeester Wilma van der Rijt van Brunssum, hebben begrip voor de onvrede van ondernemers: de bestrijding van de coronapandemie maakt dat het water bij sommige ondernemers en verenigingen tot aan de lippen staan. De burgemeesters hebben daarom een gezamenlijke verklaring laten uitgaan.

Wij, de burgemeesters, hebben begrip voor de onvrede van de ondernemers in onze gemeenten. Onder andere de grensligging maakt de situatie in Zuid-Limburg extra schrijnend.

We zien dat de bestrijding van de pandemie ertoe leidt dat het water bij sommige ondernemers en verenigingen tot aan de lippen staat. Daarom lobbyen we intensief in Den Haag. We hebben er hoop op dat de eerste effecten hiervan vanavond tijdens de persconferentie zichtbaar worden en dat onder andere de niet-essentiële winkels op afspraak open kunnen.

Horeca en cultuur

Voor de horeca en de cultuurinstellingen lijken er nog geen versoepelingen te komen. Daarom willen we hun morgen, zaterdag 15 januari 2022, ruimte geven om van 10.00 uur tot 20.00 uur open te gaan. Op deze manier hebben zij de gelegenheid om een signaal af te geven dat de ernst van hun situatie onderschrijft.

Deze openstelling dient uiteraard op een corona-veilige manier (1,5 meter afstand, mondkapjes en CTB-check) plaats te vinden. Wij vertrouwen hierbij op de eigen verantwoordelijkheid van onze ondernemers, inwoners en bezoekers.

Corona-regels

De corona-regels die door het Rijk zijn opgesteld worden door de gemeenten gehandhaafd. Wij, de burgemeesters, handhaven deze regels langs de weg van de geleidelijkheid; excessen zijn uit den boze. Onze medewerkers moeten te allen tijde veilig hun werk kunnen doen.

De burgemeester van Beek
mr. C.E. van Basten-Boddin

De burgemeester van Beekdaelen
ing. E. Geurts
De burgemeester van Brunssum
W.J.F. van der Rijt- van der Kruis
De burgemeester van Eijsden-Margraten
drs. G.J.M. Cox
De burgemeester van Gulpen-Wittem
ing. N.H.C. Ramaekers-Rutjens
De burgemeester van Heerlen
drs. R. Wever
De burgemeester van Kerkrade
dr. P. Dassen-Housen
De burgemeester van Landgraaf
mr. R. de Boer
De burgemeester van Maastricht
mr. J.M. Penn-te Strake
De burgemeester van Meerssen
M.A.H. Clermonts-Aretz
De burgemeester van Simpelveld
D. Schneider
De burgemeester van Sittard-Geleen
mr. J.Th.C.M. Verheijen
De burgemeester van Stein
M.F.H. Leurs-Mordang
De burgemeester van Vaals
mr. H.M.H. Leunessen
De burgemeester van Voerendaal
W. Houben