Brunssum helpt Verenigingen van Eigenaren

Gemeente Brunssum heeft de bereidheid uitgesproken om mee te werken aan een programma van de TU Delft en Stichting WoonlastenNeutraal Renoveren (WNR) om ervoor te zorgen dat alle Verenigingen van Eigenaren in Brunssum ondersteuning krijgen bij hun weg naar het verduurzamen van hun complex.

Ook zij moeten immers uiterlijk in 2050 aardgasvrij zijn. Wethouder Math Houben (PAK) heeft hiervoor een letter of intent getekend. 

Wie eigenaar is van een appartement, heeft te maken met een Vereniging van Eigenaren, een zogeheten VVE. Zo’n VVE draagt zorg voor het onderhoud van de gezamenlijke delen van het complex, zoals bijvoorbeeld het dak, en is ook (wettelijk) verplicht ervoor te zorgen dat er voldoende reserve in kas zit voor noodzakelijke maatregelen. Daar gaan maatregelen in het kader van de energietransitie ook toe behoren. 

VVE’s moeten nu in hun Meer Jaren Onderhouds Plan (MJOP) tijdig renovaties plannen, advies vragen wat verstandig is en daar zelf uitvoerende partijen voor selecteren. Zij hebben daar zelden de kennis en ervaring voor. De samenwerking met de TU Delft en de Stichting WNR moet ertoe leiden, dat alle VVE’s in Brunssum meer kennis, inzicht en (financiële) mogelijkheden krijgen om hun complexen -liefst woonlastenneutraal- aardgasvrij te maken.