Dementie? We zijn zelf het medicijn!

In Brunssum loopt tot eind 2018 de campagne 'We zijn zelf het medicijn'. Boodschap van de campagne is: met een gezonde leefstijl kun je dementie soms voorkomen.

Het aantal mensen met dementie neemt snel toe. Dat is het slechte nieuws. Het goede nieuws is dat dementie soms te voorkomen is. Leefstijl is namelijk verantwoordelijk voor 30 procent van alle gevallen van dementie. Veel en goed bewegen is bijvoorbeeld een goed medicijn tegen dementie. En natuurlijk goed eten.

Veel mensen weten niet dat dementie soms te voorkomen is door gezond te leven. Om méér mensen daarvan bewust te maken, loopt er tot eind 2018 een campagne in Brunssum. Motto van de campagne is: We zijn zelf het medicijn.

De campagne heeft drie boodschappen: 1. Beweeg regelmatig. 2. Eet gezond. 3. Blijf nieuwsgierig. Alle drie de activiteiten zijn goed voor de hersenen. Daarmee voorkom je dementie.

Beweeg regelmatig

Het advies om elke week minstens 150 minuten matig te bewegen. Neem eens vaker de trap. Pak vaker de fiets. Laat de auto staan en loop eens naar de winkel. Wandel elke dag. Wie bureauwerk doet, doet er goed aan elke 30 minuten de benen te strekken.

Eet gezond

Onderzoek wijst uit dat een dieet bestaande uit veel vette vis, groenten, peulvruchten (bonen), fruit, granen en olijfolie kunnen beschermen tegen dementie. Kies voor minder zuivelproducten, vlees en roomboter of margarine

Blijf nieuwsgierig

We kunnen onze hersenen gezond houden door ze te blijven trainen. Een uitstekende manier om de hersenen in conditie te houden is om nieuwe dingen te leren en activiteiten te ondernemen die uitdagend zijn. Lees. Doe vrijwilligerswerk. Neem een hond. Leer een taal…

De app helpt

Binnen de campagne is een aparte app ontwikkeld, de MijnBreincoach. De MijnBreincoach app helpt je bij het nemen van kleine en haalbare stappen naar gezonde(re) hersenen. Jij kiest zelf een onderwerp en bepaalt waar, wanneer en hoe je aan de slag gaat. Je kunt de MijnBreincoach app gratis downloaden en gebruiken.

De app is verkrijgbaar bij Google Play en de App Store.

Het stadsjournaal van Brunssum besteedt ook aandacht aan de campagne. Bekijk hier de film.

De campagne ‘We zijn zelf het medicijn’ is een initiatief van Alzheimer Centrum Limburg. Kijk ook op de website www.wezijnzelfhetmedicijn.nl.

poster winkelenposter sinasappelposter fietsen