Documentaire over Openluchttheater Brunssum

2021 wordt een bijzonder jaar voor het Openluchttheater van Brunssum. Speciaal voor deze gelegenheid is er vanaf deze maand een driedelige documentaire te zien over het Openluchttheater.

Het Openluchttheater in Brunssum bestaat dit jaar 70 jaar. Tegelijkertijd gaat het theater dit jaar, na de bouw van een overkapping, opnieuw open. Afhankelijk van de coronamaatregelen zijn de eerste voorstellingen gepland in april 2021.

Om dit bijzondere jaar te vieren, is er een documentaire gemaakt over het Openluchttheater. De eerste aflevering is hier te bekijken. Afleveringen 2 en 3 volgen in de komende maanden.

Openluchttheater Brunssum

Het Openluchttheater in Brunssum is één van de circa 75 openluchttheaters in Nederland. Het theater is gelegen in het Vijverpark, in het centrum van Brunssum. Het biedt 400 zitplaatsen.

Het theater is naar een ontwerp van tuinarchitect John Bergmans, in opdracht van de Staatsmijnen. Het werd op 3 juni 1951 feestelijk geopend.

Het Brunssumse Openluchttheater werd in de jaren vijftig druk bezocht. Zeker tussen 1952 en 1958 waren er voor inwoners van Brunssum en voor publiek ver buiten Brunssum voorstellingen van uiteenlopende aard. Door de concurrentie van andere vrijetijdsbestedingen nam de belangstelling voor het openluchttheater vanaf 1960 af. 

In 2012 werd het theater, in opdracht van de gemeente Brunssum, in oude luister hersteld. Sindsdien vinden in de zomermaanden (mei-september) regelmatig voorstellingen plaats: kindervoorstellingen, concerten, films... 

In 2020 werd begonnen met de bouw van een overkapping, zodat voorstellingen niet langer weersafhankelijk zijn. Het theater gaat in april 2021 weer open, afhankelijk van de coronamaatregelen die dan van kracht zijn. De officiële opening staat gepland voor september 2021.

Met het vernieuwde Openluchttheater wil de gemeente een nieuw podium creëren voor het lokale culturele leven. Zo vinden er in de zomerperiode kindervoorstellingen plaats, maar ook andere culturele voorstellingen door (boven)lokale artiesten, musici, verenigingen en culturele instanties.