Kwijtschelding huur voor Brunssumse verenigingen

Brunssumse verenigingen met een huurcontract met de gemeente hoeven over de periode maart-december 2020 geen huur te betalen.

De kwijtschelding betreft vooral zaalsport-, zwemsport-, buitensport-, scouting- en muziekverenigingen. Eventueel betaalde huur over de periode 1 maart - 31 december 2020 zal worden teruggestort.

Financiële ondersteuning

De gemeente Brunssum hecht veel waarde aan het maatschappelijk belang van verenigingen en wil verenigingen daarom, waar mogelijk, financieel ondersteunen zodat ze ook na de coronacrisis nog bestaansrecht hebben en kunnen blijven voortbestaan. 

Bij een onderzoek door de gemeente heeft een groot aantal verenigingen en stichtingen aangegeven dat ze benadeeld zijn door de coronacrisis, van 'enigszins' tot 'ernstig'. De kwijtschelding van de huur verlicht de financiële druk op die verenigingen die huren van de gemeente.

Naast de huurkwijtschelding besloot de gemeente eerder om bijna 100 Brunssumse verenigingen financieel te ondersteunen. Het gaat om verenigingen die een gemeentelijke waarderingssubsidie ontvingen over 2020. Bovenop deze subsidie ontvingen deze verenigingen in februari 2021 nog eens een extra uitkering van 10 procent.

Noodfonds

De financiële dekking voor de kwijtschelding huur komt vanuit het corona-noodfonds, dat door de gemeenteraad van Brunssum in juni 2020 is ingesteld.