Opschorting handhaving familie Snijders

Op last van de rechtbank Roermond heeft de gemeente Brunssum besloten om voorlopig niet handhavend op te treden tegen de tijdelijke plaatsing van drie caravans van de familie Snijders in Brunssum.

De afspraak over deze tijdelijke plaatsing liep op zondag 1 november af. Burgemeester Wilma van der Rijt is "zwaar teleurgesteld" in het eenzijdig opzeggen van de afspraak door de familie Snijders.

Afgelopen zomer bivakkeerde de familie Snijders zonder toestemming met drie caravans op een perceel van woningcorporatie Weller in Brunssum. Daar moest de familie vertrekken na een rechterlijke uitspraak. 

De gemeente Brunssum maakte vervolgens met de familie Snijders een afspraak over een tijdelijke oplossing. Vanaf 1 september mochten de caravans tijdelijk geplaatst worden op een locatie aan de Emmaweg in Brunssum. Daarbij zegde de familie Snijders toe dat ze tot uiterlijk 1 november 2020 op deze locatie zouden blijven en in de tussentijd naar een structurele oplossing voor hun woonprobleem zouden zoeken.

Opschorting

Op vrijdag 30 oktober 2020 diende de familie bij de rechtbank van Roermond een verzoek om een voorlopige voorziening in. De rechter bepaalde vervolgens dat de gemeente voorlopig niet handhavend mag optreden.

Burgemeester Wilma van der Rijt is zwaar teleurgesteld over de stappen van de familie Snijders. "We hebben twee maanden geleden deze familie de helpende hand toegestoken. Ze kregen twee maanden de tijd, en daarmee de rust, om te zoeken naar een structurele oplossing. Die afspraak maak je met elkaar in goed vertrouwen. Dat de familie nu via de rechter een langer verblijf op deze plek, die daarvoor ongeschikt is, wil afdwingen, is een schending van deze afspraak. Dat betreur ik zeer."

Uitspraak van de rechter wordt binnen twee weken verwacht.