Rijbewijzen langer geldig

Alle rijbewijzen die (zijn) verlopen in de periode vanaf 16 maart blijven geldig tot 1 juni 2020.

De minister heeft deze tijdelijke regeling afgekondigd omdat vanwege de corona-maatregelen nu niet iedereen zijn rijbewijs tijdig kan vernieuwen.

Mensen die voldoen aan de voorwaarden voor deze regeling, kunnen tot 1 juni 2020 blijven rijden met hun verlopen rijbewijs. Ze blijven verzekerd en ze krijgen geen boete als ze staande worden gehouden.

Het advies blijft overigens om uw rijbewijs tijdig te verlengen als dit binnenkort verloopt. Daarmee voorkomt u dat u na 1 juni mogelijk te maken krijgt met wachttijden. U kunt hiervoor een afspraak maken bij de gemeente, www.brunssum.nl/afspraak.

Voorwaarden

  • Het rijbewijs dat nu in bezit is, is geldig voor 5 of 10 jaar
  • Het rijbewijs is verlopen ná 16 maart 2020

Deze tijdelijke regeling geldt alleen binnen Nederland voor mensen met een Nederlands rijbewijs of een EU-rijbewijs. Het rijbewijs geldt na de verloopdatum die is vermeld op het rijbewijs niet meer als legitimatiebewijs (behalve in de zorg).

Voor wie niet?

De regeling geldt niet voor rijbewijzen die slechts geldig zijn voor 1 of 3 jaar. 
Mensen met een dusdanige beperkte geldigheid hebben een medische noodzaak om geregeld een arts te laten beoordelen of zij nog veilig aan het verkeer kunnen deelnemen. Dit is belangrijk voor de verkeersveiligheid en hier geldt geen uitzondering voor.