Snelheidsmeter beloont goed weggedrag

Een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont! Die staat vanaf donderdag 19 mei in Brunssum, aan de Wijenweg. De meter, de Safety-safe, beloont weggebruikers die zich aan de snelheid van 30 km/uur houden door geld in een digitale spaarpot te stoppen.

Het totaalbedrag wordt besteed aan een goed doel voor de basisscholen.

De Wijenweg in Treebeek is een 30-km zone. Bewoners en leerlingen van de basisscholen De Vlindertuin en St. Franciscus merken dat er met regelmaat te hard wordt gereden. Op aanraden van de leerlingenraad van de St. Franciscus plaatst de gemeente nu een Safety-safe aan de Wijenweg.

Sparen voor een goed doel

De Safety-safe meter beloont bestuurders van motorvoertuigen die zich aan de snelheidslimiet houden. Wanneer zij de Safety-safe-meter passeren, komt er geld in een digitale spaarpot. Dit is direct zichtbaar op een bord langs de weg. Hiermee levert de bestuurder niet alleen een bijdrage aan de verkeersveiligheid, maar ook - en dat is nieuw! - aan een lokaal goed doel.

Het goede doel is uitgekozen door de bewoners van de Wijenweg en ouders en leerlingen van de beide basisscholen. Het ingezamelde bedrag, zo is afgesproken, zal worden besteed aan spelmaterialen voor op de speelplaats van de basisscholen.

De Safety-safe staat vier weken in de straat. Daarna wordt het eindbedrag bekendgemaakt. Het totale bedrag wordt door de gemeente beschikbaar gesteld en uitgekeerd aan de basisscholen. 

Primeur

De Safety-safe in Brunssum is een primeur voor de provincie Limburg. De meter is eerder al succesvol ingezet in andere Nederlandse gemeenten. 

Kijk op www.safetysafe.nl voor meer informatie.

Safety-safe snelheidsmeterKinderen van de basisscholen De Vlindertuin en St. Franciscus stellen op 19 mei de Safety-safe meter in werking, samen met wethouder Servie l'Espoir (links). Foto: Emile Verhijden.