Statushouders bieden lunch aan als dank voor succesvol project

Onlangs werd het Brunssumse project 'Werken & Woordjes' afgesloten. In dit project gingen statushouders in de afgelopen maanden aan de slag om de Nederlandse taal te leren in een echte werkomgeving.

Het project werd in stijl afgesloten: de statushouders boden initiatiefnemers Betere Buren, Vista College en gemeente Brunssum een lunch aan, als dank.

Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsstatus. Ze mogen in Nederland een opleiding volgen en werken.

Werken voor een baan

In 2019 zijn de gemeente Brunssum, Betere Buren en het Vista College een project gestart om statushouders op een nieuwe manier de Nederlandse taal te laten leren. Door de combinatie van taal leren (op het Vista College) en taal gebruiken (bij het werk) leren statushouders sneller de woordenschat die hun kansen op de arbeidsmarkt moet vergroten. 'Werken & Woordjes' heette dit project.

In totaal namen 16 statushouders, verdeeld over 3 groepen, deel aan het project. Naast hun taallessen bij het Vista College gingen de statushouders één dagdeel per week aan het werk bij Klimpark Het Plateau in het Brunssumse Schutterspark. De statushouders verrichtten onderhoudsklussen of draaiden mee in de horeca. Op het eind van de dag oefenden ze in de groep de woordjes die nodig zijn voor dit werk.

De statushouders werden tijdens hun leertraject begeleid door coaches van Betere Buren, het mensontwikkelbedrijf van de gemeente Brunssum.

Wethouder Hugo Janssen is zeer te spreken over de aanpak: "Wil je een baan vinden, dan is het ontzettend belangrijk dat je de taal goed spreekt. Wat deze mensen leren op school, konden ze in dit project direct in de praktijk brengen. Zo leer je het snelste de taal en vind je straks ook het snelst een baan. En daar gaat het uiteindelijk om".

lunch aangeboden door statushouders
Wethouder Hugo Janssen (uiterst links) en Gerard van Bakel, directeur van Betere Buren (tweede van links), laten zich informeren over de gerechten die de statushouders hebben bereid voor de afsluitende lunch van het project 'Werken & Woordjes'. Foto: Emile Verhijden

Bekijk hier de reportage van het stadsjournaal, Brunssum Nu: