Steekwapens? Lever die vanaf 11 oktober in bij de politie!

Vanaf maandag 11 oktober kunnen bij de politie in Brunssum steekwapens worden ingeleverd. Deze inleveractie is onderdeel van de Week van de Veiligheid (11-17 oktober). Het inleveren is anoniem en straffeloos.

Inleveractie steekwapensDe inleverweek is een landelijke actie. In totaal hebben zich meer dan 200 gemeenten aangemeld. Ook de gemeenten in Parkstad Limburg, waaronder Brunssum, nemen deel. De inleveractie wordt landelijk gefaciliteerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie.

Zorgelijk

De actie vindt plaats omdat wapens niet thuishoren in onze samenleving. Toch zien de Nederlandse gemeenten dat de laatste jaren het gebruik van (steek)wapens toeneemt. Dat is vooral onder jongeren en jongvolwassenen het geval. 

Burgemeester Wilma van der Rijt noemt het een "buitengewoon zorgelijke ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat ook in Brunssum aandacht is voor dit thema. Via de inleveractie maken we Brunssum weer een stukje veiliger.”

 

Inleverpunt

Tijdens de inleverweek kunnen steekwapens straffeloos ingeleverd worden bij politiebureaus. Deze zijn als inleverpunt herkenbaar door de poster die voor het raam hangt. Het inleveren van de wapens gebeurt anoniem in een inleverton die op het bureau staat. Er is dus geen risico dat men bestraft kan worden voor het wapenbezit. 

Inleveren in Brunssum kan bij het Politiebureau Brunssum aan de Prins Hendriklaan 237. Openingstijden zijn maandag-vrijdag van 9 tot 17 uur, op zaterdag van 10 tot 14 uur en op zondag van 13 tot 16 uur.
Steekwapens kunnen ook worden ingeleverd bij deze politiebureaus in Parkstad Limburg:

  • Politiebureau Heerlen, Stationstraat 13E, 6411 NH Heerlen
  • Politiebureau Kerkrade, Kerkradersteenweg 27, 6466 PA Kerkrade

Na afloop van de inleverweek wordt het totale aantal ingeleverde wapens in de deelnemende gemeenten landelijk bekend gemaakt.