Brunssum Nu - aflevering 14 - Januari 2018

Bekijk de nieuwe aflevering van het stadsjournaal.

Brunssum Nu is een maandelijks stadsjournaal, met korte films over actuele onderwerpen.

In deze aflevering zijn onder meer de volgende onderwerpen te zien:

1. Drinkwater op de Boemerang

Kinderen drinken te veel zoete drankjes. Elke dag krijgen ze zo 25 suikerklontjes binnen. Het gevolg is dat kinderen in Nederland, en in Brunssum, vaak overgewicht hebben. De gemeente Brunssum wil met het project Drinkwater kinderen leren vaker kraanwater te drinken. Het project Drinkwater loopt al op veel peuterspeelzalen en basisscholen. In januari 2018 waren de kinderen van basisschool Boemerang aan de beurt.

2. De Pintemannen

Carnaval staat bol van de tradities. Eén van de Brunssumse tradities zijn de Pintemannen. De Pintemannen, dat is een groepje vrienden uit Langeberg dat elk jaar fris, verrassend en kleurrijk uitpakt tijdens de optocht op de carnavalsmaandag. Sinds enkele weken werken ze in het diepste geheim aan hun bijdrage aan de optocht van 2018. Voor het stadsjournaal lichten ze een tipje van de sluier…

3. Oude gebouwen, slimme ondernemers

In Brunssum staan nog veel gebouwen uit de mijntijd. Soms is het moeilijk om een bestemming te vinden voor deze panden. Een voorbeeld is het oude mijnziekenhuis in Treebeek. Lang stond het gebouw leeg. Deze maand gaat het open als een nieuwe attractie, Paintball Parkstad. De eigenaren laten zien hoe ze de karakteristieken van het oude gebouw slim gebruikten om er een unieke belevenis voor bezoekers te creëren.

4. Xtravagant op de planken

In Brunssum groeit voorzichtig een nieuwe theatertraditie. Sinds een paar jaar verzorgt de jonge theatergroep Xtravagant spannende, laagdrempelige voorstellingen in de Brikke Oave. Op 24 en 25 februari is dat een eigenzinnige interpretatie van Edgar Allan Poe’s The Raven.  Het stadsjournaal was aanwezig bij de repetities en sprak met spelers en met de 21-jarige regisseur, Max Foxen.

Stadsjournaal Brunssum Nu #14:

 

Youtube

Uitgelicht