Brunssum Nu - aflevering 20 - september 2018

Bekijk de nieuwe aflevering van het stadsjournaal.

In de nieuwe aflevering zijn onder meer deze onderwerpen te zien:

1. Week van de Alfabetisering

Lezen en schrijven zijn de gewoonste zaken van de wereld. Maar niet voor iedereen! Sommige mensen hebben moeite met lezen en schrijven: ze zijn ‘laaggeletterd’. Uit schaamte durven ze hier vaak niets aan te doen. Dat is jammer, want wie kan lezen en schrijven heeft veel meer kansen in het leven. De Week van de Alfabetisering (september 3-9) wil ‘laaggeletterdheid’ uit die taboesfeer halen, door het organiseren van allerlei acties. Het stadsjournaal was erbij en sprak onder meer met de taalambassadeur. Zijn boodschap is: laaggeletterdheid, doe er iets aan!

2. Een eigen plek voor veteranen

Brunssum kent een grote groep veteranen, jong en oud. Sinds enkele jaren zijn ze verenigd in de Stichting Veteranen Brunssum. Onlangs heeft de Stichting een eigen plek gekregen, een Military Meeting Point. Deze ‘huiskamer’ is gevestigd in het International Conference Center aan de Ouverbergstraat, op uitnodiging van gastheer Joint Force Command. De Meeting Point is daarmee een ontmoetingsplek, niet alleen voor Brunssumse veteranen, maar ook voor de internationale veteranen verbonden aan de NAVO.

3. Stichting Nienoo

De Stichting Nienoo zet zich in voor kinderen die opgroeien in armoede. Elk jaar organiseren ze diverse activiteiten voor deze groep kinderen, onder het motto: “Laat ze stralen!”. Zoals een uitstapje naar een dierentuin of een Sinterklaasfeest. Ook organiseert Nienoo elk jaar een zomerkamp. Het stadsjournaal was er dit keer bij.

4. Aan de slag in de horeca

Sommige mensen hebben het moeilijk op de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld vanwege een taalachterstand of een arbeidsbeperking. Twee jaar geleden maakte de gemeenteraad extra geld vrij om die mensen te helpen. Met succes. Dankzij speciale trajecten hebben inmiddels 50 mensen een baan gevonden. Een voorbeeld is een horeca-training voor statushouders. Het stadsjournaal was erbij.