Brunssum Nu - aflevering 21 - oktober 2018

Bekijk de nieuwe aflevering van het Stadsjournaal.

In de volgende aflevering zijn onder meer deze onderwerpen te zien:

1. Week van de Pleegzorg

Pleegouders zijn van onschatbare waarde én heel hard nodig. Op dit moment zijn er in Nederland ruim 23.000 pleegkinderen. Soms kunnen ze tijdelijk niet thuis wonen, soms is dat voor langere tijd.

Samen met Scoor en Xonar organiseert de gemeente Brunssum daarom de Week van de Pleegzorg. Tijdens deze week, van 31 oktober t/m 7 november, willen gemeente en Pleegzorg Nederland aandacht vestigen op het belang van pleegzorg en het tekort aan pleegouders.

2. WO II Veteranen bezoeken Brunssum

Onlangs, op 19 september, bezocht Edward Burke Brunssum. Edward Burke is een Amerikaan. 74 jaar geleden was hij ook al in Brunssum. Toen als commandant van een Amerikaanse tank-eenheid die betrokken was bij de bevrijding van Limburg. Voor de camera van het stadsjournaal haalt de nu 98-jarige Burke herinneringen op aan zijn verblijf in Brunssum: de gastvrijheid van de “charity nuns”, de douches van de Hendrik… Hij hoopt er volgend jaar weer bij te zijn, als Brunssum op grootse wijze 75 jaar bevrijding viert.

3. Brunssumse kroketten zijn voortaan groen

De Brunssumse kroketten zijn voortaan groen. Niet letterlijk, natuurlijk, want cafétaria/restaurant Het Smulhuis bakt ze nog steeds goudgeel krokant. Maar voortaan gebeurt dit wél milieuvriendelijk. Want het Smulhuis is overgestapt op gasloos bakken en braden. Dat vergt een aantal maatregelen – isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, inductie, elektrische oven – maar de investering loont nu al. Lagere kosten en nog steeds overheerlijke kroketten. Het Smulhuis is daarmee een voorbeeld voor andere ondernemers die kiezen voor een groene toekomst.

Het journaal is ook te zien op RTV Parkstad, van zaterdag 6 oktober tot en met dinsdag 9 oktober 2018. Elk uur komt het journaal twee keer voorbij. RTV Parkstad is te zien via Kanaal 40, Ziggo.