Nieuw in het stadsjournaal: tweede leven voor kunstwerk uit gesloopt ziekenhuis

Een kunstwerk van schilder en glazenier Jos Hermans heeft onlangs een tweede leven gekregen.

Het bijna 50 jaar oude kunstwerk, een enorme tegeltableau, maakte ooit deel uit van het oude, inmiddels gesloopte ziekenhuis van Brunssum.

Na een minutieuze reddingsoperatie werd het werk onlangs onthuld op een nieuwe plek: BMV Bronsheim in Brunssum-Oost.

Het voormalige Gregoriusziekenhuis in Brunssum sloot in 2016. In 2017 begon de sloop. De gemeente wist echter 2 kunstwerken van de sloophamer te redden: een groot wandmozaïek van Frans Deumes dat ooit de entreehal sierde, en een tegelkunstwerk van Jos Hermans dat, 2,5 meter hoog en 6 meter breed, ooit deel uitmaakte van het restaurant. 

Beide kunstwerken werden door een gespecialiseerd bedrijf zorgvuldig verwijderd en daarna veilig opgeslagen terwijl de gemeente zocht naar een nieuwe bestemming voor beide kunstwerken. 

Voor het enorme tableau van Jos Hermans werd uiteindelijk een plek gevonden in de maatschappelijke voorziening Bronsheim in Brunssum-Oost. In dit gebouw is ook basisschool Meander gevestigd, waardoor nieuwe generaties Brunssumers letterlijk met de kunst van Jos Hermans opgroeien. "Kunst voor de eeuwigheid", aldus Luciën Hermans, zoon van de inmiddels overleden kunstenaar.

Onlangs vond de onthulling plaats, in bijzijn van Luciën Hermans, Norman Vervat van de nationale Werkgroep Monumentale Kunst, en Hugo Janssen, wethouder Cultuur.