Nieuw in het stadsjournaal: Bombardement naaischool (1944)

De gemeente Brunssum heeft het monument ter nagedachtenis aan de dood van zeven meisjes, bij een bombardement op 21 juli 1944, laten herstellen.

Dit gebeurde bij gelegenheid van de 75e herdenking van deze ramp.

75 jaar geleden, op 21 juli 1944, werd Brunssum getroffen door een grote tragedie. Rond 11 uur in de ochtend viel een bom afkomstig van een Britse bommenwerper op het houten gebouw achter het klooster in de wijk Rumpen. In dat gebouw zat een naaischool voor jonge meisjes. De gevolgen waren verschikkelijk. Zeven meisjes, in de leeftijd van 15-18 jaar, vonden de dood.

De ramp is nooit vergeten. Kort na de oorlog werd er een herdenkingsmonument geplaatst op de begraafplaats bij de St. Vincentiuskerk. Daar vindt elk jaar een herdenking plaats.

Monument hersteld

De herdenking dit jaar - op zaterdag 20 juli - was een bijzondere. Bijzonder, omdat het dit jaar 75 jaar geleden is dat de ramp plaatsvond. Maar bijzonder ook omdat het monument onlangs werd opgeknapt. Restaurateur Ed Rutten herstelde plekken die door de decennia heen beschadigd zijn geraakt. 
Maar het allerbelangrijkste was dat tijdens de restauratie de naam van één van de meisjes werd gecorrigeerd. Door een vergissing kreeg Sientje Timmers toentertijd, bij het ontwerp van het monument, een verkeerde voorletter. Die fout is nu hersteld zodat haar naam voortaan juist vermeld staat.

Overlevende

Het stadsjournaal Brunssum Nu maakte een reportage over de ramp. In de reportage komt onder andere Irene Qualizza (90) aan het woord. Zij overleefde destijds de ramp. Verder geeft restaurateur Ed Rutten uitleg over zijn werkzaamheden.