Brunssum Nu - aflevering 17 - april 2018

Bekijk de nieuwe aflevering van het Stadsjournaal.

In de deze aflevering zijn onder meer de volgende onderwerpen te zien:

1. Hartslag Nu

Het kan je zomaar overkomen. Een hartstilstand. Elke week overkomt het ruim 200 Nederlanders. Soms op het werk of tijdens sporten, maar meestal thuis. Snelle reanimatie is dan van groot belang. Een ambulance is meestal niet snel genoeg. Gewone vrijwilligers zijn dat wel. In Brunssum maken ze deel uit van een netwerk dat binnen enkele minuten kan beginnen met reanimeren. Het zijn vrijwilligers die - letterlijk - levens redden. Iedere dag weer.

2. Brunssum Brandschoon

Brunssum verklaart de oorlog aan zwerfvuil. Onlangs sloot de gemeente zich aan bij de Statiegeldalliantie. De alliantie wil, door het heffen van statiegeld, voorkomen dat kleine plastic flesjes in het milieu belanden. En dan is er de actie Brunssum Brandschoon. Honderden kinderen gingen eind maart de straat op om Brunssum brandschoon te rapen. Hun buit: meer dan 800 kilo zwerfafval! De gemeente Brunssum steunde de actie met een subsidie van de Stimuleringsregeling Burgerkracht.

3. Veilige fietsroutes

Op de fiets naar school. Wie heeft het niet gedaan? Voor veel kinderen - én ouders - wordt dit pas echt spannend op het moment dat ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Niet langer naar school gebracht door paps en mams, maar zélf op de fiets. Dat is voor sommige kinderen even wennen. Om ze daarbij te helpen, kregen kinderen van de groepen 7 en 8 van basisschool Meander onlangs praktijkles. In kleine groepjes werden ze voorbereid op de lastige plekjes op de routes die ze straks naar school moeten fietsen.

Uitgelicht