Webinar aardgasvrij wonen

Wie de webinar over aardgasvrij wonen in Brunssum gemist heeft, kan deze nu terugkijken. De online bijeenkomst werd druk bezocht en er werden veel vragen gesteld. Een aantal daarvan kunt u hier lezen.

Tijdens de webinar is gesproken over de weg naar aardgasvrij wonen. Koken en verwarmen op gas is voor de meesten van ons nu nog vanzelfsprekend. Maar daar gaat in de komende jaren verandering in komen. Iedereen in Nederland moet over op een alternatief voor gas. 

In de webinar wordt onder andere gesproken over wanneer welke stappen worden genomen en wanneer die gaskraan dan uiteindelijk dicht gaat. Kun je voorkomen dat de  energierekening de komende jaren de pan uit rijst. Wat is verstandig om nu mee te beginnen en waar kun je nog mee wachten?

Webinar bekijken

Veel Brunssumers willen best hun steentje bijdragen, maar weten niet waar te beginnen. Aanleiding voor de gemeente Brunssum om een webinar te organiseren. Wie de webinar op 17 januari live gemist heeft, kan deze hier alsnog bekijken. 

Ook het energieloket van de gemeente Brunssum, de WoonWijzerWinkel Limburg, kan mensen adviseren en ondersteunen, wanneer zij hun woning willen verduurzamen. U vindt op onze website ook een overzicht met informatieve webadressen.

De meest gestelde vragen

1.    Wachten op innovaties: het aardgasnet kan straks ook gebruikt worden voor transport van waterstof. Kan ik niet beter hier op wachten?

Het is beter om hier niet op te wachten. Waterstof zal op korte termijn niet voldoende beschikbaar zijn om te gebruiken voor het verwarmen van de gebouwde omgeving en ook op lange termijn is het allerminst zeker dat dit gaat gebeuren. En zelfs als er op termijn waterstof beschikbaar komt, is het verstandig om dit te benutten in combinatie met een hybride warmtepomp. Een warmtepomp gaat immers een stuk efficiënter om met elektriciteit.

2.    Wanneer wordt waar in Brunssum het lagetemperatuur Mijnwaternetwerk aangelegd in de komende jaren?

De plannen hiervoor worden op dit moment verder uitgewerkt, wanneer er meer informatie beschikbaar is zal de gemeente deze met inwoners delen.

3.    Wat zijn de opties voor huizen van 100 + jaar oud?

Oude woningen zijn lastig om aardgasvrij te maken. Mocht er nog weinig tot niet zijn geïsoleerd aan de woning, dan is dat de eerste stap voor vooroorlogse woningen. Er zijn meerdere stappen die zich snel terug verdienen, denk aan glasisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Dit bespaart op korte termijn veel aardgas en dat scheelt op uw energierekening. Op de lange termijn zorgen isolatiemaatregelen er voor dat de woning geschikt wordt voor aardgasvrij.

4.    Vraag over de hybride warmtepomp: waar komt groengas of waterstof vandaan?

Op de korte termijn is er nog weinig groengas of waterstof beschikbaar. Ook op de lange termijn is de beschikbaarheid van deze duurzame gassen nog onzeker. Daarom is de hybride warmtepomp in principe een tijdelijk oplossing om nu op aardgas te besparen. In de toekomst kan dan gekeken worden of het resterende aardgas kan worden vervangen door groengas of waterstof, of dat er door middel van verdere isolatiestappen toegewerkt kan worden naar een volledig elektrische warmtepomp.

5.    Ik heb nog vragen of wil meer informatie om stappen te kunnen zetten. Hoe kan de gemeente mij helpen?

De gemeente werkt in 2022 meer vormen van ondersteuning uit. U kunt nu al terecht bij het energieloket van de gemeente Brunssum; de WoonWijzerWinkel Limburg in Kerkrade voor vragen en meer informatie. U kunt ook contact opnemen met Energiecoöperatie Energiek Brunssum. Zij hebben gecertificeerde energiecoaches die uw woningen kunnen komen bekijken. U vindt op onze website ook een overzicht met informatieve webadressen.