100 jaar oud raadhuis

Het oud Raadhuis bestaat in 2019 een eeuw! Vanwege die 100e verjaardag is er in het gemeentehuis een kleine tijdelijke tentoonstelling ingericht.

100 jaar Oud Raadhuis. Vier je mee?

Op maandag 11 maart 2019 is het precies 100 jaar geleden dat het Oud Raadhuis in gebruik werd genomen. Om 18 uur wordt dat gevierd met het uitdelen van een speciale verjaardagstaart. Iedereen mag komen proeven. Je bent welkom op het pleintje vóór het Oud Raadhuis.

Speciaal voor de 100e verjaardag van het Oud Raadhuis is een enorme taart gebakken, in de vorm van het raadhuis. De taart wordt rond 18 uur aangesneden door wnd. burgemeester Gerd Leers. Daarbij wordt hij geholpen door enkele inwoners van Brunssum die geboren zijn in 1919!

De taart wordt vervolgens uitgedeeld aan het publiek door aanwezige raadsleden. De taart is goed voor ongeveer 100 personen. Ook worden er cupcakes uitgedeeld met het logo van het Oud Raadhuis. De cupcakes zijn tevens vanaf dinsdag 12 maart gratis verkrijgbaar in de gemeentewinkel, náást de kleine expositie die gewijd is aan een eeuw Oud Raadhuis (zie hieronder).

Tijdens het feestje op het plein voor het Oud Raadhuis zal er ook een speciale vlag worden gehesen. Deze zal gedurende het hele jaar naast het Oud Raadhuis wapperen, ter ere van het eeuwfeest. 

Na het feestje, om 19 uur, start in de raadzaal een raadsvergadering. Bij de start van die vergadering zal ook even stilgestaan worden bij de historische datum van 11 maart, en herdacht worden dat precies 100 jaar geleden de eerste raadsvergadering in het Oud Raadhuis plaatsvond.

100 jaar Oud Raadhuis

Het Oud Raadhuis werd gebouwd in 1918/1919. Brunssum groeide in die tijd razendsnel door de komst van de mijnen, en er ontstond behoefte aan een nieuw raadhuis.

Tot 1974 was het Raadhuis de zetel van het gemeentebestuur. Dat veranderde met de bouw van een modern ‘bestuurscentrum’ aan de rand van het Vijverpark. Voortaan vergaderde hier het gemeentebestuur. Het oud Raadhuis werd een populaire trouwlocatie en groeide uit tot hét beeldbepalende gebouw van Brunssum.

Maquette

In de gemeentewinkel is sinds begin dit jaar een kleine expositie te zien over een eeuw Oud Raadhuis, met foto’s en verklarende teksten. Ook zijn er kleurkopieën te zien van de oorspronkelijke bouwcontracten en bouwtekeningen.
De tentoonstelling toont tevens een forse maquette van het Oud Raadhuis, gemaakt door de Brunssumer Jo Nelis.
De expositie is te bezichtigen tot de zomer van 2019.
 

Tentoonstelling oud raadhuisIn het gemeentehuis is een tijdelijke tentoonstelling ingericht over de geschiedenis van het oud Raadhuis, dat in 2019 precies 100 jaar bestaat.