Groenmetropool

De Groenmetropool is een nieuwe benaming voor het voormalige mijngebied, dat loopt van Beringen in Belgisch-Limburg, via Nederlands-Limburg, tot aan Düren in Duitsland. De Groenmetropool kan ontdekt worden via twee toeristische routes, één per fiets (de groene route), de andere per auto (metropool route. Brunssum neemt in beide routes een belangrijke plaats in.

Deze routes brengen de vele bezienswaardigheden en voorzieningen in het gebied onder één noemer, verbinden de aantrekkelijke culturele en natuurlijke ruimte van de drie landen, en laten de veelzijdigheid van de regio zien op het gebied van taal en cultuur. Bovendien vormen de routes een verbinding tussen de bezienswaardigheden uit de mijnbouwgeschiedenis.

Kaart van groenmetropool met groene route en metropoolroute

De groene route

De groene route (fietsroute) is een groene weg door het gebied. Deze route vormt de verbinding tussen de natuur- en recreatiegebieden in het postindustriële landschap tussen Beringen, Heerlen en Düren. Zij volgt in grote lijnen de bestaande waterlopen tussen de twee grote natuurgebieden: Eifel / Ardennen en het Belgische Kempenland. De groene route door het Groenmetropool-gebied biedt veelzijdige recreatiemogelijkheden voor voornamelijk fietsers en wandelaars. De route wordt gekenmerkt door bezienswaardigheden zoals waterburchten, natuurmonumenten, bezoekersattracties en recreatieve voorzieningen. Voor zowel de eigen bevolking als voor toeristen valt er veel te ontdekken. Daarnaast zijn er langs de route veel horecagelegenheden, waar je bijvoorbeeld na een boeiende fietstocht in alle rust kunt genieten.

De metropoolroute

De metropoolroute (autoroute) legt een grensoverschrijdende verbinding tussen de gemeenschappelijke kenmerken van het post-industriële landschap. Deze route ontsluit het landschap in ontwikkeling voor belangstellende bezoekers. De route loopt langs de 'highlights' en monumenten van de industriële geschiedenis in de steden en gemeenten van de Groenmetropool. Ook worden er regelmatig evenementen langs de route georganiseerd die de samenhang van de Groenmetropool verduidelijken.

De bezoeker kan de metropoolroute op eigen gelegenheid met de auto afleggen en de regio zo (opnieuw) ontdekken. Er zijn verschillende 'infopoints' ingericht die informatie verschaffen over het toeristische aanbod in de omgeving. Zo kan iedereen vanaf 2008 het gebied grensoverschrijdend 'beleven'.

Groenmetropool in Brunssum

In Brunssum is de belangrijkste ‘halte’ van beide Groenmetropool-routes het Schutterspark. Daar kunnen mensen die de routes afleggen terecht bij een Infopoint. Het Infopoint verschaft, via een beeldscherm, informatie over de historische context en het culturele aanbod, niet alleen van het Schutterspark en Brunssum, maar van de gehele Groenmetropool. Het Infopoint wordt uitgevoerd als een kunstwerk waarin de benodigde apparatuur voor informatievoorziening wordt geïntegreerd.

Vanuit het Schutterspark kunt u ook kennismaken met het lokale mijnverleden van Brunssum aan de hand van een fiets- en wandelgids. Deze is verkrijgbaar bij het VVV informatiepunt in Brunssum.