Dit zijn de eerste junior energiecoaches van Brunssum

Leerlingen van groep 6 van basisschool De Vlindertuin in Brunssum werden onlangs opgeleid tot heuse junior energiecoaches.

Met verschillende opdrachten gingen zij thuis en op school kijken waar energie bespaard kan worden. In de strijd tegen klimaatverandering kunnen we alle handjes gebruiken, groot en klein! Vandaar dat de Brunssumse basisschool De Vlindertuin meedeed aan het project ‘Junior Energiecoach’. In vijf weken tijd werden de kinderen klaargestoomd tot junior energiecoaches. Ze leerden hoe je thuis gemakkelijk energie kunt besparen en daarmee dus ook meteen energiekosten. Goed voor de planeet én voor de portemonnee. 

Vanuit school kregen de kinderen opdrachten en challenges mee naar huis. Ze gingen op zoek naar kieren in deuren en ramen, telden het aantal stekkers in huis (57!) en het aantal brandende (LED?) lampen. Doel van de lessen is de kinderen – en ook het thuisfront – meer bewust te maken van wat er allemaal mogelijk is met energiebesparing in huis.De resultaten werden in de klas uitvoerig uitgewisseld en besproken. 
 


Tips & voorbeelden van de junior energiecoaches

  • “Ik let er nu echt op dat ik deur goed dicht doe als ik van buiten kom.” 
  • “We zetten de douche thuis een graadje lager en we douchen allemaal wat korter.” 
  • “We hebben thuis alle lampen vervangen door Led lampen.” 
  • “Op onze slaapkamers staat de verwarming uit, dat is ook veel gezonder.”

Echt diploma

Het programma werd afgesloten met een echt diploma. De leerlingen blikten terug op leuke, leerzame lessen. Of zoals Ashley zei: “Ik heb het wel geleerd voor als ik later wat groter ben, dat ik dat ook ga doen – als ik het allemaal onthouden kan!."