Hoe werkt de gemeenteraad?

De gemeenteraad staat aan het hoofd van de gemeente. De gemeenteraad van Brunssum bestaat uit 21 raadsleden. Iedere 4 jaar worden zij gekozen als volksvertegenwoordigers; de huidige raad werd in 2022 gekozen. In maart 2026 zijn de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

De gemeenteraad stelt op hoofdlijnen vast wat er in een gemeente moet gebeuren en  controleert het werk van de burgemeester en wethouders.

De raad heeft ook een eigen ambtelijke ondersteuning: de griffie, geleid door de griffier. De griffie functioneert onafhankelijk van de rest van de ambtelijke organisatie van de gemeente, en werkt exclusief voor de gemeenteraad. Wel is er natuurlijk sprake van intensieve samenwerking.

Raadscommissies

Alle voorstellen waarover de gemeenteraad een besluit moet nemen, worden eerst besproken in de raadscommissie.Tijdens zo’n commissievergadering is er ruimte om inhoudelijk dieper op de voorstellen in te gaan. Er kunnen dus ook vragen gesteld worden over de voorstellen aan het college.

In de commissie hebben zowel raadsleden zitting als ‘gewone’ burgers, de zogeheten burgercommissieleden, die aangesteld worden door de fracties. Klik hier  voor een actueel overzicht van commissieleden per commissie.

Gemeente Brunssum telt 5 commissies:

Burgerzaken (BuZa)

De Commissie Burgerzaken is een commissie binnen de gemeenteraad die zich bezighoudt met alles wat direct te maken heeft met de inwoners en hun contact met de gemeentelijke overheid.

Dit kan van alles zijn, van het organiseren van verkiezingen en referenda tot het toezicht houden op hoe burgers kunnen meebeslissen en de regels die invloed hebben op hun dagelijks leven.

De commissie richt zich dus vooral op sociale en maatschappelijke zaken en zorgt ervoor dat de rechten van de inwoners gewaarborgd blijven en dat zij goed kunnen samenwerken met de gemeente.

Algemene Bestuurlijke Aangelegenheden

De Commissie Algemene Bestuurlijke Aangelegenheden is een commissie binnen de gemeenteraad die zich richt op de bredere bestuurlijke zaken die te maken hebben met hoe de gemeente georganiseerd is en werkt.

Deze commissie houdt vaak in de gaten hoe de gemeentelijke overheid functioneert en geeft advies over de processen binnen de gemeente, zoals de samenwerking tussen de gemeenteraad, het college van burgemeester en wethouders (B&W), en de ambtenaren.

Ruimte en Techniek

De Commissie Ruimte en Techniek binnen de gemeenteraad richt zich op alles wat te maken heeft met de fysieke inrichting van de gemeente en de technologie en infrastructuur die daarbij komen kijken.

Deze commissie speelt een belangrijke rol bij het voorbereiden, adviseren en controleren van plannen die gaan over ruimtelijke ordening, bouwen, infrastructuur, openbare ruimte en nieuwe technologieën in de gemeente.

Middelen

De Commissie Middelen is een commissie binnen de gemeenteraad die zich richt op het beheer van de financiële en materiële middelen van de gemeente.

De commissie adviseert en houdt toezicht op hoe de gemeente haar middelen – zoals geld, personeel, spullen en vastgoed – inzet om haar plannen en doelen te bereiken. Ze speelt een belangrijke rol bij het bekijken van de gemeentelijke begroting, de jaarrekening en andere belangrijke financiële beslissingen.

Auditcommissie

De Auditcommissie is een groep binnen de gemeenteraad die zich bezighoudt met het controleren van de financiële gezondheid en eerlijkheid van de gemeentelijke organisatie.

De commissie zorgt ervoor dat alles op financieel en administratief gebied transparant en volgens de regels verloopt. Ze speelt een belangrijke rol in het garanderen van verantwoording, zodat de gemeente goed omgaat met belastinggeld en andere middelen.

In principe zijn alle fracties in de gemeenteraad uitgenodigd voor de commissie. Afhankelijk van de onderwerpen op de agenda kiezen de partijen wie er namens hen meedoet aan een commissie.

Raadsvergaderingen

Nadat voorstellen zijn voorbereid in commissies, komt de gemeenteraad samen voor een raadsvergadering.

Tijdens een raadsvergadering worden er stemmen uitgebracht en besluiten genomen over raadsvoorstellen. De cyclus van commissies en raadsvergadering herhaalt zich (ongeveer) iedere 6 weken.

Ook die raadsvergaderingen zijn openbaar. Iedereen kan komen luisteren naar de discussies over de voorstellen die aan de orde komen. Ook kunnen burgers inspreken over een onderwerp op de agenda tijdens het agendapunt ‘Spreekrecht burgers’. Hiervoor moet men zich vooraf aanmelden. U kunt vooraf lezen waarover de gemeenteraad vergadert, want de stukken voor deze vergadering kunt u inzien. Dat kan rechtstreeks via de webomgeving van de gemeenteraad (iBabs).

Informatieavonden

Ten slotte zijn er ook informatieavonden voor de raad. Ook deze zijn openbaar. Het college van Burgemeester en Wethouders informeert de gemeenteraad en raadscommissies over nieuwe en lopende onderwerpen. Het zijn informele avonden, die in de regel op een dinsdagavond gepland zijn.

Alle bovenstaande bijeenkomsten vinden plaats in de raadzaal van het gemeentehuis aan het Lindeplein en starten meestal op dinsdagen om 19:00. Voor actuele informatie kunt u altijd kijken op de webomgeving van de gemeenteraad (iBabs).

Verdere diepgang

Reglement van Orde

In het Reglement van Orde staat precies hoe de gemeenteraad van Brunssum werkt. Denk aan de manier van vergaderen en stemmen. Ook staan de instrumenten van de raad hierin beschreven. U vindt het Reglement van Orde door op onderstaande link te klikken.

Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de gemeenteraad van Brunssum 2023 | Lokale wet- en regelgeving

Rekenkamer

De Rekenkamer versterkt de controlerende functie van de gemeenteraad en maakt tegelijkertijd voor de inwoners van Brunssum zichtbaar wat er terechtkomt van de beleidsvoornemens van de gemeente Brunssum. De Rekenkamer onderzoekt of het gevoerde beleid doelmatig, doeltreffend en soms ook rechtmatig was, en rapporteert hierover. De Rekenkamer werkt volledig onafhankelijk van zowel de gemeenteraad als het college van burgemeester en wethouders.

Meer informatie vindt u op Lid: Rekenkamer Brunssum — Vereniging van Rekenkamers