5. Opwekken eigen energie
Maakt u al gebruik van de zon om uw eigen energie op te wekken? Als u zelf zorgt voor (een deel van) uw eigen energie, dan maakt dat u minder afhankelijk van de energiemarkt. U gebruikt energie die u zelf heeft opgewekt.
Zonnesystemen zijn duurzaam. Zonlicht raakt namelijk niet op en bij het omzetten van zonlicht naar elektriciteit of warmte ontstaan geen broeikasgassen of schadelijke stoffen. Er zijn drie verschillende zonne-energiesystemen:
- PV-zonnepanelen voor het opwekken van elektriciteit (de meest voorkomende soort)
- Zonneboilersystemen voor het verwarmen van water met zonne-energie
- PVT-panelen voor een combinatie van elektriciteit en warm water
De afgelopen jaren zijn er steeds meer zonnepanelen op daken van woonhuizen en bedrijven geïnstalleerd. Inmiddels is ruim één op de vijf woningen in Brunssum voorzien van zonnepanelen. Overweegt u ook zonnepanelen? De gemeente Brunssum heeft een Zonnekaart waarop u kunt zien of uw dak gunstig gelegen is en hoeveel elektriciteit u thuis zou kunnen opwekken. Milieu Centraal heeft daarnaast een overzicht gepubliceerd met informatie over zonnepanelen en een checklist die u kan helpen met het besluit om zonnepanelen te nemen. Ook de WoonWijzerWinkel kan u hierbij helpen met informatie en advies. Wilt u meer weten over de techniek en de keuzes die u kunt maken? Lees dan hier verder: hoe werken zonnepanelen?
In de meeste gevallen hoeft u geen vergunning aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen. Meer informatie over het vergunningvrij installeren van zonnepanelen vindt u op de website van de rijksoverheid. Als u in een monument of beschermd stads- of dorpsgezicht woont heeft u in de meeste gevallen wel een vergunning nodig. De benodigde omgevingsvergunning is dan overigens gratis en we helpen u er graag bij.