Brunssum tekent voor nieuw wandelnetwerk

Op donderdag 18 maart 2021 tekende wethouder Carolus de Rijck namens de gemeente Brunssum de Samenwerkingsovereenkomst ‘Knopen Lopen’. Het is de eerste stap naar een nieuw wandelnetwerk voor Zuid-Limburg. In dit netwerk werken de 16 Zuid-Limburgse gemeenten en de Provincie Limburg samen.

Wandelen één van de populairste vrijetijdsbestedingen. 

Met het nieuwe netwerk willen de gemeenten en de Provincie wandelen laagdrempeliger maken door het creëren van een goede wandelinfrastructuur dicht bij eigen huis.

Knopen Lopen

Het nieuwe wandelnetwerk is gebaseerd op 'Knopen Lopen'. Dit betekent dat de gekleurde paaltjesroutes het komende jaar geleidelijk vervangen gaan worden door ‘knopen’, oftewel nummerbordjes die het mogelijk maken om eigen routes samen te stellen. 

Het netwerk van ongeveer 1.800 kilometer zal aangelegd worden in de driehoek tussen Sittard-Geleen, Vaals en Eijsden-Margraten. De routes sluiten aan op de reeds bestaande knooppunten-netwerken van Echt-Susteren, de Belgische Voerstreek en het Aachener wald. Ook toekomstige netwerken van Städteregion Aachen en Selfkant zullen in de nabije toekomst aangesloten worden.

Wandelen op maat

'Knopen Lopen' is al bekend in veel Nederlandse en Belgische toeristische regio's. Daar zijn ze populair omdat de wandelaar eenvoudig een eigen route op maat kan samenstellen. Dat betekent dat bezoekers van elders routes kunnen lopen volgens een opzet die ze al kennen.

Door de uniformiteit met andere netwerken sluiten de Zuid-Limburgse wandelroutes straks goed aan bij wandelgebieden elders in de provincie, of over de grens, zoals de routestructuren naar Echt-Susteren, Noord- en Midden-Limburg, Aken en de Voerstreek. Nationaal kan beter aangesloten worden op partners als Wandelnet en de ANWB.

Er zijn nog meer voordelen. Ondernemers kunnen heel eenvoudig arrangementen aanbieden, en de routes zijn eenvoudig digitaal aan te bieden en te promoten. Tenslotte kan met de nieuwe aanpak de verwildering van themaborden tegengegaan worden.
 

Carolus De Rijck Wethouder Brunssum Knopen Lopen_3 webversie

Op donderdag 18 maart 2021 tekende wethouder Carolus de Rijck in Valkenburg a/d Geul de samenwerkingsovereenkomst 'Knopen Lopen'. Het nieuwe netwerk, zo is de verwachting, gaat voor de Zuid-Limburgse vrijetijdseconomie een enorme boost opleveren. Foto: Harry Heuts.