Internationale Dag van de Biodiversiteit

Vandaag, 22 mei 2024, is het de Internationale Dag van de Biodiversiteit! Biodiversiteit is simpel gezegd alles wat leeft in de natuur zoals planten, bomen, dieren, bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. We kunnen niet zonder rijke biodiversiteit, want daar danken we voedsel, maar ook drinkbaar water, zuurstof en zuivere lucht aan.

bijVoorbeeldje? De bijen (en andere bestuivers). Zonder bestuiving door bijen, hommels en andere insecten zouden wij ruim een derde van onze voeding moeten missen. Bestuiving is noodzakelijk voor meer dan 75 procent van de voedingsgewassen. 

Help een handje

Helaas gaat het niet goed met de bijen en de biodiversiteit. Wie een tuin heeft, kan een handje helpen! Plant geschikte bomen, struiken, biologische bloembollen of planten. Planten die goed zijn voor de biodiversiteit zijn onder meer duizendblad, herfstaster, kattenkruid, lavendel, slangenkruid, vlinderstruik en wilde marjolein. 

Stichting Steenbreek heeft een uitgebreide lijst samengesteld met bomen, heesters, klimplanten en vaste planten die bijdragen aan biodiversiteit. Deze lijst is te vinden op: www.steenbreek.nl.

In Brunssum

De gemeente past stap voor stap ook haar beplanting aan. De bermen beheren we ecologisch. Dat wil zeggen, dat we minder vaak en/of gefaseerd maaien, waardoor insecten en andere kleine dieren beter en langer over hun voedsel en schuilplekken kunnen beschikken. Om dezelfde reden vormen we grasvelden - waar dat kan - om naar kruidenrijk grasland.

Maai mei (liefst) niet

In mei maaien we (liefst) niet. Maar soms is het tóch noodzakelijk, bijvoorbeeld als het voor het verkeer gevaarlijk wordt doordat begroeiing het uitzicht belemmert. De één zal dat teveel vinden, de ander te weinig, maar het is altijd zoeken naar de juiste balans.