Koninklijke onderscheiding voor Gertie Rademakers

Op donderdag 22 februari 2024 ontving mevrouw G.M.H. (Gertie) Rademakers-Moonen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Wilma van der Rijt van Brunssum.

Zij werd bij deze gelegenheid benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Naussau.

Mevrouw Rademakers krijgt de onderscheiding vanwege haar verdiensten voor de Zonnebloem en de Barbarakerk in Treebeek/Brunssum.

Gertie Rademakers (69 jaar) is sinds 1993 vrijwilliger bij de Zonnebloem, regio Heerlen. In de Brunssumse wijk Treebeek bracht zij bezoeken aan mensen met lichamelijke beperkingen en organiseerde voor hen activiteiten waardoor ze uit hun sociaal isolement werden gehaald.

In 2008 werd ze afdelingsbestuurder en secretaris van de Zonnebloem, afdeling Treebeek. In die rol, tot 2014, coördineerde ze de lokale inzet van vrijwilligers. In 2012 werd ze secretaris binnen het bestuur van de Zonnebloem, regio Heerlen en verantwoordelijk voor het organiseren van vergaderingen en het plannen van activiteiten. 

Voor haar verdiensten ontving Gertie Rademakers eerder het Ereteken van Goud van de Zonnebloem. De Zonnebloem is een van de grootste landelijke vrijwilligersorganisaties met circa 33 duizend vrijwilligers verdeeld over circa duizend regionale en plaatselijke afdelingen. De Zonnebloem, regio Heerlen, telt 220 vrijwilligers en 1.100 ‘gasten’. 

Begin jaren 90 was mevrouw Rademakers tevens als lectrice verbonden aan de Barbarakerk in Treebeek, waar ze schriftlezingen voorlas en voorbeden schreef.