Nieuwe herdenkingsplaquette voor Limburgia Monument

De Herdenkingsplaquette in de Brunssumse wijk Park Limburgia is onlangs geheel vernieuwd. De plaquette is een herinnering aan de Brunssumse voetbalclub Limburgia die in 1950 landskampioen werd. Het was de eerste Limburgse club die deze titel behaalde.

De plaquette is onderdeel van het Limburgia Monument. Dit monument werd onthuld in 2006, bij de oplevering van de wijk Park Limburgia. Hier werden toen 78 woningen gebouwd op het voormalige speelcomplex van voetbalclub Limburgia. 

Limburgia

Limburgia was een amateurclub, met een team dat bestond uit mijnwerkers. In 1950 beleefde dit team een ongekend succesvol seizoen waarin het uiteindelijk landskampioen werd na een finale waarin favoriet Ajax met 6-0 werd uitgeschakeld. 

De geschiedenis van Limburgia komt op verschillende vormen terug in de wijk. Zo is Park Limburgia in opzet gebouwd rondom een middenstip. In het hart van de wijk is een afbeelding van een bal zichtbaar, met in het midden het blauw-witte logo van Limburgia, de gekruiste hamer en beitel. De in groen uitgevoerde wegen markeren de voormalige tribunes.

Als herinnering en eerbetoon aan het uitzonderlijke sportieve succes van Limburgia in 1950 werd tevens een monument aangelegd, met een plaquette waarin de namen van de spelers van het winnende team werden vereeuwigd.

Duurzaam graniet

Enkele jaren geleden ontdekten Wendy Bedet en Harriëtte Rikhof van de bewonerscommissie Brunssum-Zuid dat de plaquette na 15 jaar jaren verweerd was geraakt. Hierdoor waren de namen niet meer leesbaar. 
In samenwerking met de gemeente werd het hele monumentje daarom opgeknapt. De gemeente liet een hekwerk plaatsen. Bewoners zorgden voor passende beplanting. De gemeente liet ook een nieuwe plaquette maken, dit keer van duurzaam graniet waardoor de namen ook voor toekomstige generaties goed leesbaar blijven.

De plaquette is begin maart 2023 geplaatst. Initiatiefnemer Wendy Bedet is blij met het resultaat. "Hiermee brengen wij opnieuw op een waardige wijze eerbetoon aan een legendarisch voetbalteam en aan een onvergetelijk stukje Brunssumse geschiedenis".

Herdenkingsplaquette Limburgia

Initiatiefnemers Harriëtte Rikhof (links) en Wendy Bedet bij de vernieuwde plaquette. Uiterst rechts wethouder Hugo Janssen.

Op de plaquette staan de namen van het voltallige team van Limburgia in 1950:  Piet Bruist, Frits Cox, Lei Cox, Frits de Graaf, Willy Groen, Jan van Huizen, Sjra Jacobs, Hens van Lübeck, Nelis van Lübeck, Mathieu Spanjer, en Hub Welzen, alsmede de wisselspelers Bernard Jonker, Lei Cobben en Jan Eggels. Foto: Beckflash Fotografie.