Plaquette om zelfdoding te voorkomen

In de buurt De Lemmender in Brunssum-Noord is onlangs een plaquette op een zitbankje gemonteerd. De plaquette, met de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’, is bedoeld om zelfdoding te voorkomen.

De plaquette werd aangebracht door wethouder Vérénice Hermans, samen met Irene Plas. Irene verloor vorig jaar een dochter door zelfdoding. 

Taboe

De plaquette is een initiatief van 113 Zelfmoordpreventie. Het idee achter het aanbrengen van de plaquette is het doorbreken van het taboe op praten over gedachten en gevoelens rond zelfdoding. Op de plaquette staat het telefoonnummer 113, de rechtstreekse hulplijn die je kunt bellen als je worstelt met gedachten aan zelfdoding.

Irene Plas: “Door dit nummer zoveel mogelijk bekendheid te geven, kun je mensen die worstelen met suïcidale gedachten laten weten dat ze bij iemand terecht kunnen. Je bent niet alleen, ook al lijkt dat wel zo. Dat is de boodschap van deze plaquette. Als we daarmee ook maar één iemand kunnen helpen, dan heeft het plaatsen van deze plaquette al geweldig geholpen”.

Plaquette tegen zelfdodingIrene Plas (links), samen met wethouder Vérénice Hermans en de plaquette tegen zelfdoding. Foto: Pascal Moors.

 

 

 

 


 

 

 

Grote impact

De gemeente Brunssum wil op nog meer plekken in Brunssum zitbankjes voorzien van de plaquette. “We zijn op zoek naar plekken waar zitbankjes druk bezocht worden, door jong en oud”, zegt wethouder Hermans. “Want we willen hiermee zoveel mogelijk mensen bereiken: zij die kampen met suïcidale gedachten; zij die er dicht naast staan of naasten hebben verloren. Als een plaquette een leven kan redden, steun kan geven of in informatie kan voorzien, dan is het een kleine moeite met een grote impact”.

Irene Plas heeft nog een tip-: “Als je je zorgen om iemand maakt, of je wilt weten hoe je een gesprek hierover aan kunt gaan, dan kun je via de website www.113.nl een gratis korte, effectieve onlinetraining volgen om zelfdoding te voorkomen”.

De komende tijd selecteert de gemeente nog vijf zitbanken in Brunssum waar de plaquette wordt aangebracht. Kent u een geschikte zitbank? U kunt uw tip doorgeven aan de gemeente via de mail, angelo.van.goethem@brunssum.nl