Vuurwerk, hou het veilig en leuk!

Vuurwerk afsteken tijdens Oudejaarsavond is een mooie traditie. Maar vuurwerk kan ook zorgen voor overlast. Daarom gelden er duidelijke regels voor het kopen en afsteken van vuurwerk.

Vuurwerk kopen

Vuurwerk kopen mag op de laatste drie dagen van het jaar, dus vrijdag 29 december, zaterdag 30 december en zondag 31 december 2023.

Vuurwerk afsteken

Het afsteken van vuurwerk is alléén toegestaan op 31 december 2023, vanaf 18 uur. Afsteken mag tot 02.00 uur ‘s nachts op 1 januari 2024. 

Vuurwerkcontroles

Buiten de afsteektijden op Oudejaarsavond is het verboden om vuurwerk af te steken. 

Politie en gemeente controleren daar ook streng op door te surveilleren in de wijken. Daarbij zullen ze vooral afgaan op meldingen die bij de gemeente binnenkomen (zie hieronder). De teams zijn ook onopvallend, in burger, in de wijken aanwezig. 
Overtreders van het afsteekverbod, met name zij die ‘zwaar’ vuurwerk gebruiken, moeten rekening houden met een harde aanpak door politie en justitie.

Meld overlast door vuurwerk

Ervaart u overlast door vuurwerk buiten de afsteektijden? Meld dit dan bij de gemeente of bij de politie. Op basis van deze meldingen wordt dan gericht in uw wijk gecontroleerd. 

Bel met de gemeente, (045) 527 85 55, doe de melding digitaal, of download de BuitenBeter app (App store of de Google Play Store). U kunt ook contact opnemen met de politie, 0900 8844.

Vuurwerk veilig

Voorkom ongelukken met vuurwerk. Dit zijn de belangrijkste tips:

  1. Houd voldoende afstand, ook van andere mensen die vuurwerk afsteken
  2. Steek vuurpijlen af uit een verzwaarde fles of PVC-buis die stevig in de grond staat
  3. Zet siervuurwerk altijd stabiel en stevig neer en zorg voor een vlakke ondergrond
  4. Let op de windrichting.