Zonnepanelenproject Parkstad afgesloten

Vanaf 24-11-2022 is het Zonnepanelen project Parkstad na vijf succesvolle jaren afgesloten. Gedurende deze vijf jaar kende het project -dat bedoeld was om de aanschaf van zonnepanelen voor inwoners uit Parkstad betaalbaar en makkelijk te maken- maar liefst 4.700 deelnemers. Mede met behulp van een aantrekkelijke financiële lening heeft Parkstad de afgelopen jaren een flinke boost aan het gebruik van zonne-energie kunnen geven.

Zonnepanelenproject Parkstad is in 2017 voor de duur van drie jaar gestart. Door de grote interesse is het project daarna met twee jaar verlengd. In opdracht van de zeven Parkstadgemeenten voerde Volta Limburg dit project al jaren met succes uit. Door oplopende materiële en personele kosten is het project echter niet meer rendabel voor Volta Limburg. In goed overleg hebben de gemeenten Beekdaelen, Brunssum, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal daarom per 24-11-2022 tot een deelnamestop besloten. Voor de deelnemers tot die datum verandert er niets.

Afspraak is afspraak

Deelnemers aan het Zonnepanelenproject behouden uiteraard hun recht op 15 jaar garantie en onderhoud. De gemaakte afspraken blijven gewoon gelden. Volta Limburg blijft zich hiervoor inzetten. Voor deelnemers die zich al hebben aangemeld, maar waar de zonnepanelen nog niet zijn aangelegd, geldt dat het project gewoon doorgaat onder de eerder afgesproken voorwaarden. 

Nieuw platform: Parkstadverduurzaamt.nl

Het succes van het Zonnepanelenproject laat zien dat hulp vanuit gemeenten aan inwoners bij verduurzaming werkt. Daarom werken de Parkstad-gemeenten aan een lokaal aanbod van steunmaatregelen bovenop bestaande provinciale en landelijke maatregelen. Waar het Zonnepanelenproject zich vooral richtte op huiseigenaren en zon-op-dak, zal dit toekomstig aanbod op twee manieren verbreed worden. Zo wordt bijvoorbeeld ook isolatie meegenomen en is er aandacht voor zowel huiseigenaren als ook voor huurders en verenigingen.

Er is in de afgelopen jaren een breed aanbod in ondersteunende maatregelen ontstaan. Omdat het soms moeilijk te overzien is, wordt op dit moment gewerkt aan een nieuw digitaal platform, www.parkstadverduurzaamt.nl dat het lokale, provinciale, en landelijke aanbod overzichtelijk bundelt. Naar verwachting wordt dit platform begin 2023 gelanceerd. 

Ook het energieloket van de gemeenten; de WoonWijzerWinkel blijft de inwoners van Parkstad ondersteunen bij verduurzaming van hun woning. Uiteraard kunt u ook veel informatie vinden op onze website