Nieuw in het stadsjournaal: Historische muurschildering Van Bree hersteld

De familie Van Bree speelde in Brunssum een sleutelrol bij het redden van Joodse kinderen en onderduikers in de Tweede Wereldoorlog.
De Jack Aldewereld Stichting i.o. heeft de succesvolle restauratie samen met de bewoners van het pand, wethouder Hugo Janssen, Jack en Ina Aldewereld en alle andere betrokkenen feestelijk afgerond. De restauratie werd mogelijk gemaakt door de steun van de Gemeente Brunssum en de sponsoring van Gevelverzorging Fijten.

De Tweede Wereldoorlog kent vele verschrikkingen. Verhalen die ons allemaal raken. Zeker als het gaat om de vervolging en de moord op miljoenen Joden, andere bevolkingsgroepen en verzetsstrijders. Maar er is ook hoop. Verhalen van moed, samenhorigheid en medemenselijkheid. Deze verhalen zijn terug te vinden in Brunssum. De Jack Aldewereld Stichting heeft als doel deze verhalen te ontsluiten, te bewaren en vooral te delen.

Wethouder Hugo Janssen: “Het is geweldig dat door het initiatief van de Jack Aldewereld Stichting i.o. en steun van Brunssumse gemeenschap deze voor onze stad belangrijke historische locatie bewaard blijft. Nog belangrijker is dat het verhaal dat daarbij hoort bij iedereen bekend wordt. Het verhaal van de familie Van Bree laat zien waar wij met elkaar als gemeenschap in zeer zware tijden toe in staat zijn. Juist er voor elkaar zijn en elkaar helpen. Zelfs met gevaar voor eigen leven. Op die moed mogen we als Brunssumers trots zijn.”

Voorzitter Arie de Zeeuw van de Jack Aldewereld Stichting i.o.: “We zijn de bewoners van de woning, de gemeente en sponsoren heel dankbaar. Door hun steun en geweldige medewerking blijft deze historische locatie en haar verhaal behouden. Voor nu en de generaties na ons. Brunssum is in de Tweede Wereldoorlog een unieke gemeenschap geweest. Door haar moed en solidariteit hebben Joodse kinderen en andere vervolgden de oorlog overleefd. Een verhaal van hoop waar Brunssum nog meer voorbeelden van heeft. We gaan dan ook meer van dit soort locaties voor iedereen zichtbaar maken en hun verhalen delen. Het verhaal van Brunssum. Het verhaal van moed, solidariteit en medemenselijkheid."

Familie Van Bree

De familie Van Bree van het gelijknamige transportbedrijf speelde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol bij het redden van Joodse kinderen en onderduikers. In de oorlog vervoerde Van Bree in opdracht van de bezetter kolen uit de Staatsmijn Hendrik naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. De vrachtauto’s kwamen echter allesbehalve leeg terug naar Brunssum. Onderduikers, vaak Joodse kinderen, werden meegesmokkeld naar hun huis aan de Haafheidestraat waar ze onderdak vonden, of van waaruit ze naar een andere onderduikplek werden gebracht. Een oude muurreclame die op de gevel is geschilderd herinnert aan deze tijd. De muurschildering was echter dringend aan restauratie toe.

Jack Aldewereld Stichting i.o.

De Jack Aldewereld Stichting i.o. heeft als doel om locaties in Brunssum en verhalen met betrekking tot het redden van Joodse kinderen en andere vervolgden tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Brunssumse bevolking te bewaren en te delen. Dit stukje geschiedenis is het waard om breder bekend te worden. 

Het restaureren van de gevelschildering past in het streven van de stichting om historische locaties die belangrijk zijn geweest in het onderduikverleden op de kaart te zetten.