Nieuw in het stadsjournaal: Nieuwe tijdvensters in Brunssum

De drie tijdvensters in Brunssum zijn onlangs vernieuwd. De tijdvensters, op drie voormalige mijnlocaties, geven een beeld van de opkomst, bloeitijd en ondergang van de mijnindustrie in Brunssum.

De tijdvensters zijn doorzichtige panoramaschermen waarop een foto van een historisch stadszicht groot is afgedrukt. Wie door het tijdvenster kijkt, ziet hoe de huidige omgeving er ongeveer een eeuw geleden uitzag. 

Vervanging

De tijdvensters staan op openbare locaties.

Het eerste tijdvenster staat in het Vijverpark, met uitzicht op de vijver (de voormalige bruinkoolgroeve). Het tweede exemplaar is te vinden in Treebeek, op de plek van de voormalige Staatsmijn Emma. Het derde tijdvenster is geplaatst bij de historische hoofdingang van de Staatsmijn Hendrik, tegenwoordig het NAVO-hoofdkwartier JFC Headquarters Brunssum.

De nieuwe tijdvensters vervangen exemplaren die in 2008 zijn geplaatst. Deze waren in de loop der tijd beschadigd geraakt. De nieuwe exemplaren zijn robuuster en gemaakt van duurzamer materiaal.

Terug in de tijd

Met het vernieuwen van de tijdvensters wil de gemeente de mijnhistorie levend houden. 

"Onze geschiedenis is eigenlijk nog overal aanwezig. Je moet het alleen zien", zegt wethouder Hugo Janssen (cultuur). "Deze tijdvensters helpen je daarbij. Met foto's en verklarende teksten maken we onze geschiedenis weer zichtbaar. Als je door deze vensters kijkt, ga je terug in de tijd. Je krijgt het verhaal van Brunssum te zien, van 100 jaar geleden. Dus als je er langs loopt, kijk er zeker eens door heen. Want daar zijn ze voor bedoeld".