Waarom 4 en 5 mei: schoolkinderen bezoeken Britse oorlogsgraven

Kinderen van een basisschool uit Merkelbeek bezochten onlangs het Brits ereveld in Brunssum, om te leren over de betekenis van 4 en 5 mei.

Percy Harold Bryant was 24 jaar oud toen hij tijdens de bevrijding van Zuid-Limburg, op 22 november 1944, sneuvelde in de omgeving van Brunssum. Hij kwam uit Engeland en diende als soldaat in het Hampshire Regiment. Zijn broer sneuvelde diezelfde dag, in dezelfde veldslag. Percy had nog een derde broer. Die vocht in Italië. Ook hij sneuvelde, op diezelfde dag, op die 22e november 1944.

Het tragische verhaal van Percy en zijn broers is één van de verhalen die amateur-historicus Nowy van Hedel vertelt tijdens zijn driedaags lesprogramma dat hij aanbiedt aan basisscholen. Op de derde dag van dat programma bezoeken hij en de kinderen het Brunssum War Cemetery, waar Percy ligt begraven. Samen met 327 andere Britse soldaten die sneuvelden in 1944-45.

Nowy heeft het lesprogramma ontwikkeld om de jongste generaties de betekenis te leren van 4 en 5 mei. "Wat betekent vrijheid? Wat is onze vrijheid waard? Je merkt dat als je persoonlijke verhalen vertelt, de term '4 en 5 mei' plotseling echte betekenis krijgt voor deze kinderen. Vrijheid is dan geen woord meer, maar een verhaal met echte mensen. Als ik het verhaal van Percy vertel, zie je dat de kinderen stil vallen. En echt met die familie gaan meeleven. Dat is altijd heel bijzonder".

Brunssum War Cemetery

De militaire oorlogsbegraafplaats in Brunssum - officieel: Brunssum War Cemetery - werd tussen 1945 en 1947 aangelegd. In totaal liggen hier 328 Britse soldaten begraven. Daarvan zijn 327 lichamen geïdentificeerd. Er ligt één onbekende soldaat. Elk jaar vinden hier diverse herdenkingen plaats, waarvan de belangrijkste plaatsvinden op 11 november ('Poppy Day') en 4 mei (Dodenherdenking).

De Brunssum War Cemetery is gelegen aan de Heufstraat in Brunssum.