1. Bouw meer speeltuinen voor kinderen met een beperking.
De kindergemeenteraad heeft 1 advies die voor hen belangrijk is uitgekozen om nader te onderzoeken.
Tijdens de vergaderingen zijn ze aan de slag gegaan met:
Advies 1: Bouw meer speeltuinen voor kinderen met een beperking.
In de vergadering van 27 maart besprak de kindergemeenteraad het advies uit de Trendrede over meer speeltuinen voor kinderen met beperkingen. In deze vergadering bekeek de raad wat de gemeente kan bieden en welke ideeën er zijn om de speeltuinen straks ook echt mogelijk te maken. Als eerste kwam Ger Jansen aan het woord. Ger werkt bij de gemeente en weet alles van de speeltuinen.Hij legde uit dat er plannen zijn om in 2026, bij de 70e verjaardag van de speeltuin in Treebeek, een nieuwe speeltuin aan te leggen voor kinderen met een beperking. Die moet komen tussen de huidige speeltuin en de sporthal. Op vragen van de kindergemeenteraad legde Ger uit dat het voorlopig om een proef gaat. Slaagt de proef, dan volgt er mogelijk een uitbreiding met meer speeltuinen in de toekomst. De proef-speeltuin in Treebeek krijgt minstens 10 toestellen. Het budget is nog niet bekend. Daarna ging de kindergemeenteraad zoeken (op de telefoon of de tablet) wat voor toestellen er in zo’n speeltuin zouden moeten komen. Een andere vraag was: welke speeltuinen zijn er in Brunssum en kunnen ze ook gebruikt worden door kinderen met een beperking (antwoord: nee, helaas). En een hele belangrijke vraag: wat is er nodig voor een speeltuin waar kinderen met elkaar kunnen spelen, zowel met als zonder beperking? Het idee ontstond om een samenspeeldag te organiseren voor beide groepen kinderen en zo te ontdekken wat nodig is. Deze samenspeeldagen vonden plaats in juni. In de vergadering van 24 april keerde de kindergemeenteraad terug naar het onderwerp. Uitgenodigd was Chantal Bos van Iedereen Kan Sporten. Zij hield een presentatie over kinderen met een beperking. Ook had Chantal een adviseur meegenomen, Lucas. Lucas heeft EDS, kan niet lang of ver lopen en zit
daarom in een elektrische rolstoel. Hij gaf de kindergemeenteraad een aantal adviezen, waaronder:
- zorg dat in een speeltuin een rusthuisje komt, zodat kinderen even kunnen bijkomen van teveel prikkels.
- zet twee identieke speeltoestellen naast elkaar: eentje voor kinderen zonder beperkingen, eentje voor kinderen met beperkingen.
- pas bestaande speeltoestellen aan kinderen met een beperking aan door slimmer te ontwerpen of door ze aan te vullen met nieuwe mogelijkheden.
- maak hellingen, glijbanen en kabelbanen ook geschikt voor rolstoelen.
- maak basketballen toegankelijker door te werken met lichtere ballen en een verstelbaar net.
Uit het gesprek tussen Lucas en de kindergemeenteraad kwam nog een obstakel naar voren: elkaar durven leren kennen. Aan beide kanten – kinderen met en zonder beperkingen – leeft dit: allebei vinden ze het spannend om zomaar op elkaar af te stappen of zich te mengen in een spel. Daarna stond de vergadering in het teken van het bedenken van spelvormen waarbij een beperking aanwezig is, maar waar geen toestel voor nodig is; een estafettespel en een mikspel. De opdracht aan de kindergemeenteraad was: pas de spellen zodanig aan dat Lucas mee kan doen.