KinderTrendrede

Kinderen zijn de toekomst!

Het is dus belangrijk ze te betrekken bij de toekomstplannen van Brunssum. Met de KinderTrendrede geven kinderen hun visie op de toekomst. Ze leren hoe dat werkt, dat ‘voordenken’ over de toekomst. De KinderTrendrede sluit af met adviezen aan de Burgemeester, de Wethouders en de gemeenteraadsleden. Zo krijgt de kindergemeenteraad een rol van betekenis bij toekomstig beleid en de plannen voor Brunssum. 

Koning Willem-Alexander leest de Troonrede voor op Prinsjesdag op de derde dinsdag in september. Bij deze troonrede vertelt de koning wat het kabinet allemaal in het komende jaar gaat doen. De kindergemeenteraad heeft een eigen KinderTrendrede gemaakt. Dat is een alternatieve troonrede. Door het volgen van toekomstlessen hebben ze meegedacht over het beleid van Brunssum. Ze hebben hun gedachten op papier gezet. Alle kindergemeenteraadsleden hebben, net als de koning, de KinderTrendrede voorgelezen in de raadzaal aan het college, gemeenteraadsleden, leerkrachten en ouders.

In de toekomst is alles mogelijk

Wij zijn dit jaar de kindergemeenteraad van Brunssum. We zijn gekozen door onze klasgenoten om mee te denken over onze stad. Over Brunssum van nu en van de toekomst. Dat vinden we gaaf! Brunssum wordt door grote mensen geleid. Maar het is belangrijk dat kinderen ook hun mening kunnen geven als we naar de toekomst kijken. Dan kunnen we dingen veranderen die ook goed voor ons zijn. Daarvoor hebben we onze fantasie nodig. Kinderen zijn super goed in fantaseren! We zijn misschien jong en nog niet zo slim als volwassenen, maar wij kunnen wel op hele goede ideeën komen. Kinderen zijn creatief en hebben veel energie. Met onze gedachten en tekeningen kunnen wij de toekomst verbeelden. We zijn ook niet bang voor problemen en durven meer dan volwassenen. Grote mensen bedenken misschien wel mooie dingen voor kinderen, maar ze zijn zelf geen kind meer. Als er bijvoorbeeld nieuwe speeltoestellen komen, dan kijken volwassenen naar andere dingen dan kinderen. Veel speeltuinen in Brunssum zijn bijvoorbeeld best wel saai. En helemaal niet geschikt voor kinderen in een rolstoel. Kinderen willen dat speeltuinen leuk zijn voor iedereen. Ook voor kinderen met een handicap. Dus als je kinderen mee laat denken over de toekomst dan krijg je een Brunssum die goed is voor iedereen. 

Deel I. De toekomst kan alles wat je maar bedenkt 

In de toekomst kunnen heel veel nieuwe dingen. Alles wat je bedenkt kun je maken. We hebben al robots die schoonmaken, of helpen bij operaties. Als wij naar de toekomst kijken dan zien we nog veel meer: Geprogrammeerd muntgeld dat één euro kan zijn, maar ook dertig. Chips in onze hersenen waarmee we kunnen navigeren. VR-brillen waarmee een klein huis groter lijkt. En transparante huizen die alleen jouw vrienden met een speciale code kunnen zien. Er is heel veel techniek en met techniek kun je alles. Maar als we aan de toekomst denken in Brunssum dan zien wij mensen die plezier hebben met hun vrienden en familie. Robots zijn handig, maar mensen zijn beter. We worden lui van robots, en van lui zijn worden we ongelukkig. Misschien zijn we in de toekomst allemaal vrijwilliger. Dan kunnen we doen wat we echt leuk vinden. We weten niet of het in de toekomst nog slechter gaat met het klimaat. We zien daar ook veel filmpjes over. En als we die filmpjes zien dan worden wij daar niet blij van. Dus er is werk aan de winkel voor een betere toekomst!

In de toekomst is genoeg geld en overal plezier

Deel II. Geld voor iedereen

We willen het hebben over geld. Alles wordt steeds duurder. De benzine en de boodschappen. Ook de belastingen worden steeds hoger. We vinden het niet erg dat we belasting moeten betalen, maar we houden niet genoeg geld over. Geld is een instrument. Je moet het kunnen uitgeven én sparen. Voor heel veel mensen maakt geld niet eens gelukkig. Waar je gelukkig van wordt is dat je vrienden hebt en familie, eten en drinken, en een huis natuurlijk. Iedereen moet een huis hebben in Brunssum, ook zwervers.
Sommige kinderen zeggen dat ze veel geld willen, want dan kunnen ze zoveel iPhones kopen als ze willen. Maar wat heb je nou aan honderd iPhones? Wie kun je bellen, met welke vrienden kun je afspreken? De kans is groot dat je met een berg iPhones alleen maar wordt gebruikt door nepvrienden. Want miljonairs hebben wel vrienden, maar geen leuke. Je kunt dus wel miljonair worden, maar het is veel belangrijker dat je vrienden en familie hebt met wie je het gezellig hebt. Wij vinden dat iedereen in Brunssum genoeg geld moet hebben om te kunnen leven. Niet door het zomaar weg te geven, want gratis geld is niet fijn. Het is leuk om ergens voor te werken. Maar dan moeten we wel allemaal genoeg verdienen. Wel geloven wij in gratis medicijnen en een Gratis Winkel in Brunssum. Dat is een winkel waar mensen met weinig geld spullen kunnen halen. Ook kun je spullen ruilen. En van oude spullen nieuwe maken. In ieder geval kun je naar de winkel zonder dat je geld hoeft mee te nemen. Geld moet gewoon niet superduur zijn voor arme mensen. Mensen die zijn opgegroeid met weinig geld, hebben vaak ook weinig ervaring. En dan kun je ook niet veel werk vinden waarmee je genoeg verdient. In Brunssum willen wij dat iedereen ook kan leren op zijn werk. Daarvoor ga je toch ook werken? Om het te leren! En de volgende keer kun je zeggen dat je al ervaring hebt.

Deel III. Gezond leven met een chip

We willen allemaal lang leven. Dan moeten we ook gezond leven. Sigaretten en vapen zijn veel te erg. Ze zijn hartstikke verslavend. Ongezond eten is vaak heel lekker, maar daar worden we ook ziek van. In de toekomst kunnen wij ongezond blijven eten, want het verandert vanzelf in iets gezonds. Je eet frietjes, en bij het eten verandert het in een krop sla. Het smaakt naar McDonalds, maar het is gewoon een appel. Dat doen we met een chip in ons hoofd. In de toekomst is Brunssum een land dat bekend is om zijn chips en VR-brillen. Maar dat is nog ver weg. Wat kan de gemeente in de tussentijd doen? Verslavende dingen verbannen! Geen reclames meer maken over fastfood! En later ook geen reclame op de chip in ons hoofd. 

Deel IV. Plezier is balans tussen buiten, samen zijn én de telefoon

Als wij aan de toekomst van Brunssum denken, dan denken wij het meeste aan plezier. Denkend aan de toekomst dan zien we kinderen en ouderen die vaak buiten zijn en leuke dingen doen. Buiten is plezier. En plezier is samen zijn, met je vrienden en familie. Dat je elkaar kunt ontmoeten en leuke dingen kunt doen. We hebben wel een uitdaging, want we zitten veel op onze telefoon. We kunnen niet zonder. Wij vinden dat logisch, want we hebben hem nodig. Je moet kunnen afspreken met je vrienden. Je moet kunnen bellen. Ons huiswerk staat online. En als we op vakantie gaan, dan hebben we navigatie nodig. En, we wíllen ook helemaal niet zonder telefoon! Want we hebben er ook plezier van. We maken online vrienden als we aan het gamenzijn, soms helemaal in Amerika. Dat zijn ook vrienden, ook al zien we ze nooit in het echt. Het gaat om balans. We moeten onze telefoon ook kunnen wegleggen. Dat is soms moeilijk. Daarom zien wij in de toekomst telefoons met een ingestelde schermtijd, of met batterijen die snel leeg raken. Op je telefoon staan in de toekomst niet zoveel apps meer als nu. En als je buiten bent, dan kun je dat tegen Siri zeggen en dan weet je iPhone dat je alleen nog maar kunt bellen en appen. Jullie hoeven niet bang te zijn dat we ons niet kunnen redden zonder telefoon. Als we in situaties terecht komen waarin we bijvoorbeeld geen bereik hebben, of onze batterij is leeg, dan is dat niet fijn. Maar we bedenken toch oplossingen. We durven echt nog wel de weg te vragen. En als onze ouders ineens niet aan het schoolplein staan, terwijl we dat hebben afgesproken, dan lopen we bijvoorbeeld naar onze opa die in de buurt woont. We zouden het liefste even bellen, maar zonder telefoon lukt het ons ook.

In de toekomst is Brunssum groen en schoon

Deel V. Houd plastic, maar maak het van planten

Wij zien veel plastic afval in Brunssum. In de vijver ligt allemaal troep en dat is heel slecht voor die arme eenden. Plastic is slecht voor onze gezondheid en voor de gezondheid van dieren. Maar toch vinden wij dat plastic moet blijven. Het is irritant als alles van papier wordt. Een papieren rietje? Dat is vies! Papier gaat ook minder lang mee dan plastic, dus als alles papier wordt moet je veel meer maken en weggooien. Wij zien in de toekomst een ander soort plastic, gemaakt van planten. Een plastic rietje dat
na tien minuten oplost in je glas. Waar voeding en vitaminen in zitten. Het plantaardige plastic mag gerust in de zee terecht komen, want het is voer voor alle dieren in de zee. En plastic gemaakt van planten hoeft ook niet meer als afval in de fik gestoken te worden. Het wordt vanzelf gerecycled, want het is voeding voor ons en de dieren.

Deel VI. Wij willen in de toekomst échte natuur.

Hoe gaat het met de natuur in Brunssum? Sommige wijken hebben veel bomen, maar in sommige straten staat maar één boom in de straat. Er worden bomen gekapt, en dat snappen wij niet. Waarom leggen jullie dat niet uit? We maken de natuur kapot. Dat zien we op het NOS-jeugdjournaal. Dan gaat het altijd over bosbranden, of natuurvervuiling. Of over de klimaatverandering. We vinden dat echt heel vervelend. We willen niet over rampen horen, daar worden we somber van. We willen juist positieve verhalen horen. Over mensen die een club in Brunssum hebben opgericht voor de natuur. Of kinderen die elke woensdag allemaal activiteiten doen die te maken hebben met afval opruimen. Als we goede dingen horen, dan worden we vrolijk en gaan we ook meer ons best doen. 
In Brunssum zien we de klimaatverandering ook; onze voetbalvelden zijn kletsnat, sommige velden liggen vol met modder. En onze speeltuinen zijn in de zomer vaak te heet. Brunssum is best groen, maar toch vinden we dat er te weinig natuur is en dat we veel te weinig in contact zijn met de natuur. Wij houden van de natuur. Vooral als we erin kunnen spelen. Zoals het blotevoetenpark. Je kunt met je voeten in het water en in een doolhof lopen van planten. Dat is leuk! We willen veel meer natuur in Brunssum waar we in kunnen spelen. Er is genoeg ruimte, kijk maar naar het park achter het gemeentehuis. Daar is nog veel plek voor leuke activiteiten in de natuur. Wij denken dat het ook goed zou zijn als we ons meer zouden verplaatsen in de natuur. Want dan zie je pas echt wat die meemaakt en wat die voelt. Als je bijvoorbeeld vanuit het gezicht van de mier kijkt die wordt platgestampt, dan is het alsof een reus jou zomaar doodmaakt. Wij als kinderen kunnen ons dat goed voorstellen. Hoe verdrietig dat is voor de mier. Die is hartstikke nuttig en heeft helemaal niks gedaan! Dus het lijkt ons goed als iedereen leert om zich te verplaatsen in de natuur. Dat kan heel goed, met VR brillen bijvoorbeeld.
Ook willen we meer natuurlessen op school. Want we leren veel te weinig op school over de natuur. We willen plantjes kweken op de daken van de scholen, zodat we er veel mee bezig zijn en veel van kunnen leren. We willen aardbeien en groente op het dak van de school. En als de aardbeien rijp zijn, dan eten we ze lekker op.
We moeten de natuur dus veel aandacht blijven geven. Want de natuur, die moeten we houden. Straks is er helemaal niks meer over en moeten we het voortaan doen met natuur van plastic planten en plastic gras. Of met natuur die je alleen nog kunt zien via een VR bril. VR is goed als fantasie, maar het is niet de echte wereld. Het is nep. Wij willen geen nepnatuur.

Tot slot

De toekomst bestaat nog niet. Toch moeten we daarover nadenken. Hoe willen we in de toekomst leven? Hoe ziet Brunssum eruit over vijftig of honderd jaar? Het is belangrijk om daarover na te denken. De toekomst vraagt van ons dat we nú met elkaar goede keuzes maken. Volwassenen én kinderen. Met deze KinderTrendrede vertellen we ons toekomstverhaal. We willen het samen doen, de toekomst maken. Kinderen en volwassenen, met elkaar. Doe je mee?

De kindergemeenteraad heeft op basis van de KinderTrenderede 10 adviezen meegegeven aan de burgemeester. Bekijk hier welke adviezen dit zijn.