Brunssum viert 80 jaar bevrijding en vrijheid

In september 2024 vieren we dat we al 80 jaar in vrijheid mogen leven.

Logo 80 jaar bevrijdingDie vrijheid vieren we tijdens een bevrijdingsweekend, van donderdag 19 september tot en met zondag 22 september 2024.

Het programma is momenteel volop in voorbereiding. Het voorlopige programma is als volgt:

 

 

 

 

Donderdag 19 september 2024

Björn BusEen bevrijdingsconcert in het Openluchttheater, door het Nederlandse Douane Orkest, onder leiding van Björn Bus. Met soliste Brigitte Heitzer.

Met een inleiding gepresenteerd door Sijtje, waarin met films, gedichten en dagboekfragmenten teruggekeken wordt op de bevrijding van Brunssum in september 1944.

De avond begint om 19.30 uur. Toegang is gratis.

 

 

 

 

Vrijdag 20 september 2024

De Jack Aldewereld Stichting organiseert een congres over 'Vrijheid' in de Brikke Oave, met gerenommeerde sprekers. Ook wordt het vervolg getoond op de film 'Hoop' uit 2023, over de Joodse onderduik in Brunssum tijdens de Tweede Wereldoorlog. In dit vervolg gaan jongeren op zoek naar de morele dilemma's van deze tijd.

Parallel aan het congres vindt een jongerendebat plaats, waarin leerlingen van scholen uit de Euregio met elkaar in debat gaan over 'vrijheid in de 21e eeuw'.

Tijden en informatie over toegang worden nog bekendgemaakt.

 

Zaterdag 21 september 2024

's Ochtends vieren we de jaarlijkse Veteranendag, gevolgd door een muziekfestival voor het hele gezin.

Petticoats webOm 11.30 uur vindt op het Lindeplein de opening plaats van de Veteranendag, met toespraken,  kransleggingen, het hijsen van vlaggen en de Last Post. Vanaf 13.00 uur trekt de veteranenparade door het centrum van Brunssum, met internationale pelotons veteranen, muziekkorpsen en militaire voertuigen. 

Vanaf 14.00 uur treden live bands op het Lindeplein op, met muziek door Music 4 Vets, de Petticoats en Somethin' Fresh. DJ Jeroen presenteert dit programma vol muziek.

Het festival is rond 18.00 uur afgelopen. Toegang is gratis.

 

Zondag 22 september 2024

In de Brikke Oave is vanaf 14.00 uur een Bevrijdingsconcert te beluisteren, gebracht door verschillende Brunssumse koren.

Meer informatie over het programma volgt nog.

Toegang is gratis.