Worldfestival Parade

Van donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli vindt Worldfestival Parade plaats in Brunssum. Vier dagen lang staat Brunssum in het teken van dans en muziek, met voorstellingen in het Openluchttheater, activiteiten op het festivalterrein in het Vijverpark en, op zondag, de grote Parade Optocht door het centrum van Brunssum.

Het thema van de Parade dit jaar is: Re:discover the Dance!

Voorstellingen

De hoofdmoot van de Parade wordt gevormd door dansvoorstellingen in het Openluchttheater. De organisatie verwacht 12 internationale dansgroepen naar Brunssum te halen, waaronder de dansgroep Kolkha uit Georgië, de dansgroep Gvanim uit Israel, de dansgroep Canterini della Riviera Ionica Melino Romolo uit Italië, de African Tumbas of Kenya, Keltic Flair uit Noord-Ierland, KUD Srem Jakovo uit Servië, de folkloregroep Tina Rožanc uit Slovenië, en folklore ensemble Orgonina uit Slowakije. De honderden dansers uit deze en andere landen zijn te bewonderen tijdens middag- en avondvoorstellingen in het Openluchttheater van donderdag tot en met zondag. Het precieze programma wordt nog bekend gemaakt. De deelnemende dansgroepen vormen samen de spectaculaire Parade Optocht die op zondag 3 juli van 13 tot 16 uur door het centrum van Brunssum trekt.

Feestavonden

Naast het Openluchttheater is het festivalterrein in het Vijverpark dé plek waar de Parade wordt gevierd. Hier vinden elke dag, vanaf 21 uur, feestavonden plaats. Met op donderdag optredens van de Daredevils, op vrijdag de coverband Booster, en op zondag vanaf 17 uur de feestband Wahnsinn en vanaf 21 uur de band Tonca. Ook op het festivalterrein: elke dag diverse workshops voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 14 jaar.

Zomercarnaval

Bijzonder aan deze Parade is de samenwerking met een groot aantal Brunssumse organisaties. Zo werkt Parade Brunssum samen met Zomercarnaval Broenssem, Koning Carnaval en Carnaval-radio tijdens een speciaal Zomercarnaval en een Limburgse avond op zaterdag 2 juli. Ook op zaterdag is er een Preuvenemert en Cultuurmarkt, in samenwerking met Preuvenemert Brunssum. En er is nóg meer te beleven. Zoals een speciale voorstelling voor de Zonnebloem op vrijdag, de Parade Mis op zondag, en de officiële afsluiting van het festival met een spectaculaire lasershow in het Vijverpark op de zondagavond. Meer weten: kijk op www.paradebrunssum.nl en klik op 'agenda'.

Parade 2022

De Parade 2022 is de eerste Parade sinds 2016. In 2020 ging de Parade niet door, vanwege corona. De Parade 2022 is ook de eerste in een nieuwe cyclus. Voortaan wordt er elke twee jaar een Parade gehouden, een korte (4 dagen) afgewisseld met een 'klassieke' Parade (6 dagen). Voor 2024 staat een Parade van 6 dagen op het programma.