Laaggeletterdheid en gezondheid

Helaas wonen in Brunssum nog steeds veel mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Zij zijn laaggeletterd. Zij kunnen zich niet goed redden in een maatschappij waarin taal zo belangrijk is. Oók voor je gezondheid.

Taal kom je overal tegen. Bijvoorbeeld als je informatie wilt opzoeken over je gezondheid. 
Zelf keuzes maken over gezondheid en zorg.

Je gezondheid

Als je goed kunt lezen en schrijven, is het gemakkelijker om informatie te vinden. Dat geldt ook voor informatie over gezondheid, ziekte en zorg. 

Als je goed kunt lezen, begrijp je de informatie ook beter. Als je deze informatie goed begrijpt, kun je veel beter zelf keuzes maken over je gezondheid.
Als je naar de dokter moet, kun je je beter voorbereiden door informatie te lezen. Zo weet je welke vragen je aan de dokter kunt stellen. 

Goed kunnen lezen en schrijven helpt je dus om beter voor jezelf te zorgen. Daarom is het heel belangrijk om hulp te zoeken wanneer je lezen en schrijven moeilijk vindt. 

Merk je dat iemand in je omgeving moeite heeft met lezen en schrijven? Dan is het belangrijk dat je die persoon helpt. 

Hoe kun je helpen? 

Merk je in je omgeving dat iemand niet goed kan lezen of schrijven? Of denk je dat iemand misschien probeert te verbergen dat hij niet goed kan lezen of schrijven? Praat dan eens met deze persoon.

Vertel dat hij zich niet hoeft te schamen en dat je nooit te oud bent om te leren. Moedig hem aan om hulp te zoeken. 

In Brunssum zijn genoeg plekken zijn waar iedereen welkom is voor hulp om beter te leren lezen en schrijven.

Kijk op www.brunssum.nl/taal voor meer informatie.