Ondersteuning inwoners met gratis energieadvies en €250,- aan energiebesparende maatregelen
De Parkstadgemeenten gaan inwoners die recht hebben op de energietoeslag ondersteunen bij het besparen op de stijgende energiekosten. Zij krijgen een gratis energiebespaarcoach en een tegoed van €250,- via de Parkstad Energieknip-app aangeboden om energiebesparende producten te kopen bij aangesloten bouwmarkten of de WoonWijzerWinkel.
De Parkstadgemeenten hebben hiervoor de handen ineengeslagen met een groot aantal belangrijke maatschappelijke partners, die zich verenigd hebben in een nieuw samenwerkingsverband: het ‘Verbond voor Energierechtvaardigheid’.
Energiearmoede
De stijgende energieprijzen vormen één van de grootste problemen van onze tijd. De crisis illustreert niet alleen de ecologische, maar ook de sociale noodzaak van verduurzaming. Parkstad is daarbij één van de zwaarst getroffen gebieden van ons land. Landelijk leven er gemiddeld 6.88% van de huishoudens in energiearmoede, in onze regio gaat dit om bijna 10%, en in Heerlen zelfs om meer dan 12%.
Digitale beurs
De Parkstad Energieknip-app is een digitale beurs voor energiebesparing, ontwikkeld in samenwerking met de Stadsregio Parkstad. Met behulp van deze app kunnen de inwoners van Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Beekdaelen, Brunssum en Simpelveld betalen bij aangesloten bouwmarkten of de WoonWijzerWinkel om energiebesparende producten te kopen. Daarnaast kunnen ze ook een afspraak maken met een energiebespaarcoach om thuis advies te krijgen over welke energiebesparende producten in hun situatie kunnen helpen om de energierekening te verlagen. Ook aan minder digitaal vaardige mensen binnen de doelgroep is gedacht. Zij kunnen via de WoonWijzerWinkel alternatieve vouchers ontvangen en een afspraak met een energiebespaarcoach plannen.
Van energiearmoede naar energierechtvaardigheid
Het fenomeen energiearmoede ontstijgt zowel het niveau van de gemeente als de korte termijn. Daarom hebben de Parkstadgemeenten in het nieuwe ‘Verbond voor Energierechtvaardigheid’ de krachten gebundeld met woningcorporaties, huurdersorganisaties, de WoonWijzerWinkel, onderwijsinstellingen, zorginstellingen, en andere maatschappelijke organisaties in de regio. Gezamenlijk zullen zij de komende maanden bovenstaande aanpak zoveel mogelijk bij de doelgroep doen landen. Op de langere termijn zal de samenwerking zich richten op structurele oplossingen voor de problematiek rondom energiearmoede.
Initiatiefnemer wethouder Gelderblom: “Met ons brede maatschappelijke Verbond slaan we de handen ineen om de komende jaren energiearmoede om te buigen naar energierechtvaardigheid. Dat betekent: een betaalbare energierekening, een leefbare woonkamertemperatuur, en een houdbare ecologische voetafdruk.”
Binnen het Verbond ondernemen ook de niet-gemeentelijke deelnemers de komende maanden al verscheidene acties. Zo richt het Legers des Heils buurtkamers in waar mensen terecht kunnen die thuis gas willen besparen, werven verschillende deelnemende partijen energiebespaarcoaches, en vult woningcorporatie Weller het aanbod van de gemeente van gratis energieadvies en een budget voor energiebesparende maatregelen aan voor bewoners van E/F/G label-huizen met inkomens boven 130% van de bijstandsnorm.