Verkiezingen en corona

Op woensdag 17 maart 2021 vinden de verkiezingen plaats voor de Tweede Kamer. Naar verwachting zijn dan nog steeds (strenge) coronamaatregelen van kracht. Hoe kunt u veilig uw stem uitbrengen?

Om de veiligheid van iedereen te waarborgen, zullen verschillende maatregelen worden genomen.

 

Hoe kan ik veilig mijn stem uitbrengen?

 

1. Stemmen op een andere dag

Om drukte te voorkomen, is het stemmen gespreid over drie dagen.

U kunt uw stem uitbrengen op woensdag 17 maart, de eigenlijke verkiezingsdag. Maar u kunt ook al twee dagen eerder terecht op een aantal stembureaus, dus op maandag 15 en dinsdag 16 maart. Zo is het gemakkelijker om de drukte te vermijden. Op 15 en 16 maart zijn deze stembureaus geopend.

Stemmen kan ook in een drive-through stembureau. Zo blijft u veilig in of op uw voertuig zitten terwijl u uw stem uitbrengt. Lees meer...

Het spreiden van stemmen op 15 en 16 maart is vooral bedoeld om risicogroepen te beschermen. Dat zijn mensen ouder dan 70 jaar en volwassenen met onderliggende ziekten, zoals mensen met luchtwegen- en longziektes, hartpatiënten en mensen met verminderde weerstand. Behoort u niet tot een risicogroep? Geef deze mensen dan op 15 en 16 maart de ruimte.

 

2. Stemmen per brief (70 jaar en ouder)

Dit jaar is voor het eerst stemmen per brief mogelijk. Dat is bedoeld voor de meest kwetsbare mensen in deze coronatijd, dus voor stemgerechtigden van 70 jaar en ouder.

U krijgt het stembiljet thuis, vult dit in en stuurt het op naar de gemeente. Zo hoeft u uw huis niet uit. Lees meer...

 

3. Geef uw stem mee aan iemand anders

Geef een volmacht mee aan iemand die gaat stemmen.

Die iemand mag dan voor u een stem uitbrengen. U hoeft dan niet zelf naar het stembureau te gaan. Lees meer...

 

4. Veilig stemmen op het stembureau zelf

Wanneer u een stembureau bezoekt voor het uitbrengen van uw stem, kunt u rekening houden met de volgende maatregelen (voor uw eigen veiligheid en die van anderen):

  • in het stembureau is het dragen van een mondkapje verplicht
  • bij binnenkomst kunt u uw handen ontsmetten met desinfecterende gel
  • u krijgt een eigen rood potlood. Na het stemmen mag u dit potlood mee naar huis nemen
  • stembureauleden zitten afgeschermd achter spatschermen
  • stembureauleden houden de tafels doorlopend schoon met desinfecteermiddel
  • een schoonmaakploeg reinigt aan aantal keren per dag het stembureau.

 

5. Doe de gezondheidscheck

Het advies is om, voordat u gaat stemmen, de gezondheidscheck te doen. De gezondheidscheck zit ingesloten bij de stempas die u thuis ontvangt.

Blijkt uit de gezondheidscheck dat u symptomen heeft, zoals koorts of verkoudheidsklachten, dan is het raadzaam dat u een volmacht mee geeft aan iemand anders.
 

 

LET OP: de bovengenoemde maatregelen zijn onder voorbehoud. De rijksoverheid kan de komende tijd maatregelen verder aanpassen of uitbreiden. Hou daarom de informatie op deze pagina in de gaten.