Nieuwsberichten

Een overzicht van nieuwsberichten door de gemeente Brunssum.

 • Zonnepanelenproject Parkstad afgesloten

  25 november 2022

  Vanaf 24-11-2022 is het Zonnepanelen project Parkstad na vijf succesvolle jaren afgesloten. Gedurende deze vijf jaar kende het project -dat bedoeld was om de aanschaf van zonnepanelen voor inwoners uit Parkstad betaalbaar en makkelijk te maken- maar liefst 4.700 deelnemers. Mede met behulp van een aantrekkelijke financiële lening heeft Parkstad de afgelopen jaren een flinke boost aan het gebruik van zonne-energie kunnen geven.

 • Oranje Lindeplein tegen geweld tegen vrouwen

  24 november 2022

  Het Lindeplein in Brunssum kleurt vanaf vrijdag 25 november 2022 twee weken lang oranje. Hiermee betuigt de gemeente Brunssum steun aan de wereldwijde campagne van de VN tegen Geweld tegen Vrouwen, Orange the World.

 • Sjors helpt Brunssumse verenigingen aan jonge leden

  23 november 2022

  Hoe vind je als culturele of sportvereniging nieuwe, jonge leden? Via Sjors, natuurlijk!

 • Beweegtassen voor buurten

  16 november 2022

  Alle buurten van Brunssum hebben sinds kort een eigen Beweegtas! In de Beweegtas zit spelmateriaal voor kinderen. Hiermee wil de gemeente het (buiten)spelen in de buurten stimuleren.

 • Brunssum kleurt blauw voor Rechten van het Kind

  21 november 2022

  Op zondag 20 november is het de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Op tal van plaatsen in Nederland vestigt UNICEF de aandacht op het belang van kinderrechten door prominente gebouwen in blauw licht te zetten. Dat gebeurt ook met het Lindeplein en de fontein in Brunssum.

 • Herdenking Poppy Day op 11 november

  03 november 2022

  Op vrijdag 11 november 2022 vindt de jaarlijkse Poppy Day herdenking plaats op de Brunssum War Cemetery aan de Heufstraat. Aanvang is 10.30 uur.

 • Uitnodiging: meedenksessie ontwikkeling jeugdzorg

  01 november 2022

  De Jeugdzorg is continu in ontwikkeling. De gemeente Brunssum is daarom een ontwikkeltraject aangegaan in samenwerking met gemeente Simpelveld en Kerkrade.

 • Werkbezoek nieuw college aan Betere Buren

  31 oktober 2022

  Op maandag 31 oktober bracht het nieuwe college van B&W een werkbezoek aan Betere Buren. Daar maakten ze onder meer kennis met de leerlijn Logistiek waar mensen worden opgeleid voor een baan in de logistiek.

 • Kom naar de Veiligheidsdag op 5 november

  31 oktober 2022

  Op zaterdag 5 november is er een Veiligheidsdag in Brunssum. Je kunt dan kennis maken met het werk van politie, brandweer, Rode Kruis en andere hulpdiensten.

 • Kerstmarkt NAVO in Brunssum zoekt standhouders

  21 november 2022

  Ondernemers in Brunssum en omgeving opgelet: het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum zoekt nog lokale bedrijfjes die met een stand willen staan op de Kerstmarkt die de NAVO in december organiseert. Vooral ondernemers die eten of drinken aanbieden zijn welkom.

 • Zaterdag 29 oktober: Onkruid Dag in de Rozengaard

  25 oktober 2022

  Op zaterdag 29 oktober viert Rozengaard een speciale dag. De 'Onkruid Dag'. Op die dag gaan bewoners samen de wijk onkruidvrij maken. Iedereen mag meedoen!

 • Koninklijke onderscheidingen voor leden Schutterij St. Gregorius

  24 oktober 2022

  Op zaterdag 22 oktober 2022 ontvingen Jacqueline Franken-Janssen en Jo van Knippenberg een Koninklijke onderscheiding. Beiden werden bij deze gelegenheid benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, vanwege hun verdiensten voor Schutterij St. Gregorius de Grote uit Brunssum.

 • Gratis zelftests voor minima Brunssum

  20 oktober 2022

  De gemeente Brunssum stelt gratis zelftests beschikbaar voor minima. De zelftests kunnen op zeven locaties in Brunssum worden afgehaald, maximaal 2 per persoon per dag.

 • Gouverneur Emile Roemer bezoekt Brunssum

  20 oktober 2022

  Op woensdag 19 oktober bracht de Gouverneur van Limburg, Emile Roemer, een bezoek aan Brunssum. Het bezoek was onderdeel van een kennismakingsronde langs alle Limburgse gemeenten.

 • 'Wei': een speciale film voor mantelzorgers

  19 oktober 2022

  Op dinsdag 8 november 2022 vieren we de Dag van de Mantelzorg. En wie viert, trakteert. Dat doen we met de film 'Wei'. Een film over en voor mantelzorgers.

 • Samen werken aan gelijke kansen voor alle opgroeiende kinderen

  18 oktober 2022

  Voor het bieden van een veilige en gezonde schoolomgeving bundelen de Parkstadgemeenten de krachten met tientallen partners uit het onderwijs, de kinderopvang, zorg- en kennisinstellingen en met ouders.

 • Zero waste in Brunssum: neem je eigen verpakking mee!

  14 oktober 2022

  Sinds deze week kan er ook in Brunssum verpakkingsvrij worden gewinkeld. De eerste twee ondernemers waarbij je zelf een verpakking kunt meenemen zijn Echte Bakker Hagedoren en Slagerij Keldermann Uw Slager. Zij ontvingen de eerst twee Zero Waste stickers uit handen van wethouder Janssen.

 • Programmabegroting 2023: investeren, ondersteunen en samenwerken

  12 oktober 2022

  De gemeente Brunssum presenteert voor 2023 en de jaren daarna een sluitende begroting. Binnen die begroting maakt de gemeente ruimte vrij voor een scala aan investeringen, die enerzijds leiden tot een beter en sterker Brunssum en anderzijds fungeren als vangnet voor de financiële gevolgen van de diverse crises voor de (kwetsbare) inwoners.

 • Gezocht: Energiebespaarcoaches

  11 oktober 2022

  Gezocht: energiebespaarcoaches. Mensen die woningeigenaren of huurders advies geven hoe ze energie kunnen besparen. Ben je ZZP-er, student of gepensioneerd en ben je een aantal uren per week beschikbaar? Solliciteer dan snel!

 • Sporten in de wijk!

  14 oktober 2022

  Ben je 55 jaar of ouder? En wil je op een leuke en laagdrempelige manier sporten? Dat kan!

 • Kinderen brengen burgemeester Van der Rijt en wethouder Hermans ontbijtje op stadhuis

  10 oktober 2022

  Op woensdag 5 oktober 2022 brachten kinderen van basisschool GB Benjamin uit Brunssum een ontbijtje bij burgemeester Van der Rijt en wethouder Hermans in het gemeentehuis. In de Raadzaal gaven ze met dat gezamenlijk Burgemeestersontbijt aandacht voor het nuttigen van een goed en gezond ontbijt.

 • Aanleg nieuwe trap in Schutterspark gestart

  05 oktober 2022

  De gemeente Brunssum is gestart met de aanleg van de nieuwe trap in het Schutterspark. Naar verwachting is de nieuwe trap begin november klaar.

 • 14 oktober: Congres over Joodse onderduik in Brunssum

  04 oktober 2022

  Op vrijdag 14 oktober organiseert de Jack Aldewereld Stichting een congres over de Joodse onderduik in Brunssum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het congres vindt plaats in de Brikke Oave in Brunssum, van 13.00 tot 17.00 uur. Iedere geïnteresseerde is van harte welkom.

 • Welke Brunssumse vereniging wil oud papier inzamelen?

  28 september 2022

  De gemeente Brunssum zoekt een vereniging die één keer in de maand (woensdagavond) tegen een leuke vergoeding oud papier wil inzamelen.

 • Uitbreiding laadinfrastructuur Brunssum met 44 laadpalen

  28 september 2022

  Om bij te dragen aan het terugdringen van de uitstoot van uitlaatgassen, rijden steeds meer mensen een elektrische auto. Uitbreiding van het aantal laadpalen is dan ook noodzakelijk. In Brunssum worden in de periode van 2022 tot 2025 44 nieuwe laadpalen geplaatst. Het college heeft op 7 september 2022 het verkeersbesluit genomen waar tegen gedurende 6 weken bezwaar kan worden ingediend.

 • 46e Nationale Zwemvierdaagse

  19 oktober 2022

  Dit jaar vindt voor de 46ste maal de nationale zwemvierdaagse plaats in zwembad De Bronspot te Brunssum. En wel van maandag 24 tot en met vrijdag 28 oktober 2022 (herfstvakantie).

 • Herdenking 80 jaar Lancaster-crash op 5 oktober

  03 oktober 2022

  Op woensdag 5 oktober 2022 vindt de jaarlijkse herdenking plaats van de crash van een Lancaster-bommenwerper. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stortte dit toestel neer in Brunssum. Het is dit jaar 80 jaar geleden dat de crash, met 7 doden, plaatsvond.

 • Estafetteloop Brunssum-Alsdorf: Kinderen lopen voor Rechten van het Kind

  29 september 2022

  Op zondag 18 september werd, na drie jaar afwezigheid wegens corona, eindelijk weer de 'Staffellauf' gelopen van Brunssum naar Alsdorf. 

 • Webinar: 'Energiezuinig en aardgasvrij wonen in Brunssum'

  13 september 2022

  Op donderdagavond 29 september 2022 vindt er een webinar plaats over 'Energiezuinig en aardgasvrij wonen in Brunssum'.

 • Geef uw mening over het groenbeleid van gemeente Brunssum

  07 september 2022

  Als gemeente zijn we gestart met het opstellen van een nieuw groenbeleidsplan/groenstructuurplan. In dit plan leggen we vast hoe we met het groen om willen gaan.

 • Vrijwilligers Taalhuis Brunssum in het zonnetje gezet

  13 september 2022

  Op donderdag 8 september werden de vrijwilligers van Taalhuis Brunssum, naar aanleiding van de Week van Lezen en Schrijven, in het zonnetje gezet door wethouder Merle van Leusden.

 • Vragen over vrijwilligerswerk? Kom naar het Noorderhuis.

  06 september 2022

  Heeft u vragen over vrijwilligerswerk in Brunssum? Kom dan naar het Noorderhuis! De Vrijwilligerscentrale houdt vanaf woensdag 14 september elke twee weken spreekuur, van 14.00 tot 16.00 uur.

 • Veteranendag op zaterdag 17 september

  06 september 2022

  Op zaterdag 17 september 2022 vindt de Internationale Veteranendag in Brunssum plaats. De Veteranendag is een evenement voor jong en oud! Voorafgaand aan de Veteranendag, op vrijdag 16 september, is er het 'You Never Walk Alone' concert in de Brikke Oave.

 • Verspillingsvrije Week in Brunssum

  06 september 2022

  Van maandag 12 september tot en met vrijdag 16 september 2022 vindt de Brunssumse Verspillingsvrije Week plaats. U doet toch ook mee?

 • Odyssee: Grieks spektakeltheater op het Lindeplein

  30 augustus 2022

  Op zaterdag 3 september 2022 vindt op het Lindeplein een voorstelling plaats van het theaterspektakel 'Odyssee'. De voorstelling begint om 21.15 uur. Toegang is gratis.

 • Ondernemers opgelet: unieke kans op NAVO-basis

  23 augustus 2022

  Ben je ondernemer in Brunssum en geïnteresseerd in nieuwe klanten? Dan is de ‘Family Day’ van de NAVO-basis in Brunssum misschien een mooie kans voor je!

 • Hangringen voor PMD-zakken

  18 augustus 2022

  Vanaf maandag 22 augustus komen er in Brunssum hangringen voor PMD-zakken. De hangringen voorkomen dat de zakken wegwaaien. De eerste buurt waar de hangringen komen, is de Rozengaard. Daarna volgt de rest van Brunssum.

 • Energie besparen? De gratis energiecoach helpt u!

  17 augustus 2022

  Wilt u uw woning verduurzamen en zo energie besparen? Maak dan gebruik van de gratis energiecoach. Tot 30 september 2022 worden er, zo lang het budget toereikend is, gratis begeleidingstrajecten met een energiecoach aangeboden aan woningeigenaren.

 • Afscheid oud-wethouders op woensdag 7 september

  18 augustus 2022

  Op woensdag 7 september 2022 nemen oud-wethouders Carolus de Rijck, Math Houben, Servie L'Espoir en Jo Mertens officieel afscheid. Iedereen is vanaf 17.00 uur welkom in de Brikke Oave.

 • Uitspraak kort geding Hof van Oeloven

  11 augustus 2022

  In het project Hof van Oeloven wordt een twintigtal kavels door de gemeente Brunssum aangeboden. De toewijzing van deze kavels gebeurt op basis van een loting. Tegen de uitgevoerde loting is door enkele gegadigden geprocedeerd, zij stelden dat de loting niet juist was verlopen. Deze eisen zijn door de rechter in een kort geding afgewezen.

 • Internationaal damtoernooi Brunssum Open 2022 van start

  08 augustus 2022

  Op vrijdag 5 augustus 2022 ging het internationale damtoernooi Brunssum Open 2022 van start. Het damtoernooi, dat ruim een week duurt, trekt 65 spelers uit diverse landen. Wethouder Hugo Janssen verrichtte de officiële opening.

 • Samenwerkingsovereenkomst Volkshuisvestingsfonds

  27 juli 2022

  Eigenaren die een woning hebben in bepaalde gebieden in Brunssum Noord en in Schuttersveld worden de komende jaren ondersteund bij het renoveren en verduurzamen van hun woning. Deze afspraak is vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Brunssum, Woningcorporatie Weller en de Stadsregio Parkstad Limburg. Voor de renovatie en verduurzaming wordt een substantiële subsidie vanuit het Volkshuisvestingsfonds van het Ministerie van Binnenlandse Zaken ingezet.

 • Eerste deelnemers logistieke opleiding vinden baan

  27 juli 2022

  De eerste deelnemers aan de logistieke opleiding van de gemeente Brunssum hebben een baan gevonden.

 • Heeft u geldzorgen?

  26 juli 2022

  In de afgelopen maanden zijn prijzen van energie, maar ook van bijvoorbeeld voedsel, sterk gestegen. In veel gezinnen zijn hierdoor geldzorgen ontstaan. De gemeente Brunssum wil weten hoe groot die geldzorgen zijn. Tot 1 september 2022 kunnen inwoners meedoen aan een speciaal onderzoek.

 • Extra energietoeslag van 500 euro voor lage inkomens

  20 oktober 2022

  Inwoners met een laag inkomen krijgen eind oktober 2022 een extra energietoeslag van 500 euro. Het bedrag komt bovenop de eerdere energietoeslag van 800 euro.

 • Gemeenten in Parkstad aangemerkt als Voorloper Rijke Schooldag

  11 juli 2022

  Begin mei 2022 heeft het ministerie van OCW een subsidie opengesteld voor het Voorloperstraject Rijke Schooldag. Deze subsidie wordt verdeeld over 45 landelijke Voorlopers Rijke Schooldag. Het ministerie heeft laten weten dat we de selectieprocedure succesvol hebben doorlopen en officieel zijn aangemerkt als landelijke voorloper Rijke Schooldag. In het eerste subsidiejaar ontvangen we als lokale coalitie Parkstad een bedrag ter hoogte van €586.000,- En dat is vooral goed nieuws voor onze schoolgaande kinderen.

 • Vergadering Commissie AWACS

  01 december 2022

  De Commissie AWACS Limburg komt op woensdag 7 december 2022 om 15.00 uur bijeen voor een vergadering. Deze vindt plaats in het gemeentehuis van Beekdaelen in Nuth.

 • Wil je weer beginnen met sporten?

  04 juli 2022

  Ben je 55 jaar of ouder? Heb je al een tijdje niet meer gesport? En wil je op een leuke, laagdrempelige manier weer beginnen?

 • Vier nieuwe wethouders treden aan in Brunssum

  30 juni 2022

  Op woensdag 29 juni heeft de gemeenteraad van Brunssum nieuwe wethouders benoemd.

 • Dieren in het Vijverpark: voer ze niet!

  27 juni 2022

  De laatste tijd worden de ganzen en eenden in het Vijverpark in Brunssum veel bijgevoerd door bezoekers van het park. Dit voeren van de waterdieren is echter niet nodig. Sterker nog, het is zelfs slecht en ongezond voor dier en natuur.

 • Brunssumse muziekschool ontvangt certificaat

  27 juni 2022

  Onlangs ontving de Stichting SMK een officieel kwaliteitscertificaat van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT).

 • Terence Oey: nieuwe straathoekwerker Jeugd

  22 juni 2022

  Brunssum heeft sinds kort een Straathoekwerker Jeugd. Terence Oey is de naam. Hij is het aanspreekpunt op straat voor de jongeren in Brunssum.

 • Actie met snelheidsmeter levert leerlingen ruim 2.700 euro op

  16 juni 2022

  De Safety-safe, de snelheidsmeter die goed weggedrag beloont, heeft een bedrag van 2.706,08 euro opgeleverd. De meter stond de afgelopen 4 weken aan de Wijenweg in Treebeek/Brunssum. De opbrengst gaat naar een goed doel voor de basisscholen De Vlindertuin en St. Franciscus.

 • Uitzending Concert Ode aan de Zorg

  16 juni 2022

  ZO-NWS zendt de komende weekenden het concert Ode aan de Zorg uit.

 • Worldfestival Parade van 30 juni t/m 3 juli 2022

  23 juni 2022

  Van donderdag 30 juni tot en met zondag 3 juli vindt Worldfestival Parade plaats in Brunssum.

 • Peuter4daagse tijdens Week voor de Gezonde Jeugd

  02 juni 2022

  Van 7 t/m 10 juni 2022 is het de Week voor de Gezonde Jeugd. De allerkleinste Brunssummertjes doen ook mee! 400 kinderen in de leeftijd 2-4 jaar lopen de Peuter4daagse.

 • Vakantieplannen? Check tijdig uw reisdocumenten

  23 mei 2022

  Komende zomer op vakantie? Na 2 jaar corona kan het weer! Zorg er dan wel voor dat u een geldig reisdocument heeft!

 • Snelheidsmeter beloont goed weggedrag

  19 mei 2022

  Een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont! Die staat vanaf donderdag 19 mei in Brunssum, aan de Wijenweg. De meter, de Safety-safe, beloont weggebruikers die zich aan de snelheid van 30 km/uur houden door geld in een digitale spaarpot te stoppen.

 • Gratis concert 'Ode aan de Zorg' op 21 mei

  18 mei 2022

  Harmonieorkest Concordia Treebeek geeft op zaterdag 21 mei 2022 een gratis concert voor de 'helden in de zorg'. Met het concert 'Ode aan de Zorg' wil het harmonieorkest medewerkers en vrijwilligers in de zorg op een muzikale manier bedanken voor hun tomeloze inzet tijdens de coronacrisis.

 • Kent u iemand die een lintje verdient?

  12 mei 2022

  Kent u iemand die een lintje verdient? En wilt u dat die iemand dit lintje krijgt voor Koningsdag 2023? Doe dan de aanvraag vóór 1 juli 2022.

 • Afstudeeropdracht helpt ondernemers aan voordeelacties

  12 mei 2022

  Enkele tientallen ondernemers in Brunssum hebben de handen ineen geslagen in een gezamenlijke voordeelactie. Ze zetten een idee in dat is ontwikkeld als afstudeeropdracht, door een 21-jarige stagiaire bij de gemeente Brunssum. De voordeelactie is deze week van start gegaan.

 • Brunssum breidt opvang vluchtelingen Oekraïne uit met 2e locatie

  03 mei 2022

  De gemeente Brunssum brengt momenteel een tweede locatie in gereedheid voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dit is het Barbarahoes aan de Zonnestraat. De eerste locatie was een leegstaand gebouw aan de Heufstraat waar Oekraïense gezinnen al sinds eind maart zijn gehuisvest.

 • Vanaf 1 mei 2022: Wet open overheid (Woo)

  03 mei 2022

  Vanaf 1 mei 2022 geldt in Nederland de Wet open overheid (Woo). Deze wet vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

 • Het verhaal van Jack Aldewereld - Vertrouwen

  02 mei 2022

  De Stichting Christenen voor Israël maakte onlangs een documentaire over Brunssumer Jack Aldewereld. Deze gaat op woensdag 4 mei, Dodenherdenking, in premiere.

 • Kinderen helpen de natuur met 60 vrolijke vogelhuisjes

  28 april 2022

  Leerlingen van basisschool Benjamin in Brunssum knutselden in de afgelopen weken 60 vrolijke vogelhuisjes in elkaar.

 • Dodenherdenking in Brunssum op 4 mei

  02 mei 2022

  Op woensdag 4 mei 2022 vindt de jaarlijkse Dodenherdenking in Brunssum plaats. Tijdens een bijzondere ceremonie op de Algemene Begraafplaats en op het Britse Militaire Ereveld wordt stilgestaan bij de slachtoffers van oorlog en onderdrukking.

 • Gemeentesecretaris neemt afscheid van gemeente Brunssum

  28 april 2022

  Recent heeft de gemeente Brunssum naar aanleiding van een melding over een gerucht binnen de organisatie extern onderzoek laten verrichten naar de handelwijze van de gemeentesecretaris.

 • Koninklijke onderscheidingen voor 14 Brunssumers

  26 april 2022

  Bij gelegenheid van Koningsdag 2022 ontvingen 14 inwoners van Brunssum een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Wilma van der Rijt. 13 Gedecoreerden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, één gedecoreerde werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

 • Gemeente gesloten met Koningsdag

  25 april 2022

  De gemeente is op Koningsdag, woensdag 27 april 2022, gesloten.

 • Gebiedsverbod voor overlastgevende jongere in Brunssum

  21 april 2022

  De gemeente gaat een gebiedsverbod opleggen aan een jongere die de afgelopen periode voor overlast zorgde in het centrum van Brunssum.

 • Koningsdag in Brunssum

  21 april 2022

  Op woensdag 27 april 2022 vinden er talloze festiviteiten plaats in Brunssum rondom de viering van Koningsdag. Tot de festiviteiten behoren een kindervrijmarkt, een Oranjebraderie en activiteiten in de wijken Langeberg en Treebeek. ’s Avonds is er in de Brikke Oave een gratis Oranjeconcert.

 • 23 en 24 april: Kom naar het IBA Open Weekend

  20 april 2022

  Op zaterdag 23 april en zondag 24 april 2022 vindt het IBA Open weekend plaats. Tijdens dit weekend kunt u kennismaken met de 50 IBA-projecten. Ook in Brunssum!

 • Verruiming openstelling horeca tijdens ‘Koningsnacht’

  19 april 2022

  De gemeente Brunssum heeft besloten om de openingstijden voor de horeca tijdens Koningsnacht 2022 te verruimen. In de nacht van 26 op 27 april mogen horecazaken tot 03.00 uur ’s nachts openblijven.

 • Brunssumse ondernemers zoeken ondernemende buren

  13 april 2022

  Op dinsdag 12 april onthulde burgemeester Wilma van der Rijt samen met Stichting Streetwise en een van de ondernemers de eerste sticker van de campagne “word jij mijn nieuwe buur?” In de campagne trekken gemeente en ondernemers samen op om andere ondernemers te enthousiasmeren om in Brunssum hun zaak te starten.

 • Sportakkoord Brunssum gereed

  12 april 2022

  Onlangs vond de ondertekening plaats van het Sportakkoord Brunssum. Met dit Sportakkoord gaan partners uit het onderwijs, zorg en de sport samen aan de slag om meer inwoners van Brunssum in beweging te krijgen.

 • Gemeente gesloten met Pasen

  14 april 2022

  Op vrijdag 15 april (Goede Vrijdag) en maandag 18 april (Paasmaandag) is de gemeente gesloten.

 • Brunssum gaat energietoeslag (800 euro) uitbetalen

  02 mei 2022

  De gemeente Brunssum betaalt vanaf 11 april de energietoeslag van 800 euro uit. Iedereen met een laag inkomen komt voor deze toeslag in aanmerking. Aanvragen kan bij ISD BOL.

 • Koninklijke onderscheiding voor Nico Theunissen

  11 april 2022

  Op zaterdag 9 april 2022 ontving de heer Nico Theunissen een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Wilma van der Rijt. De heer Theunissen werd bij deze gelegenheid benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

 • Elke donderdag spreekuur wijkmanager Oost

  25 oktober 2022

  In Brunssum-Oost vindt elke donderdag een wijkspreekuur plaats, van 9 tot 12 uur. Het spreekuur, door de wijkmanager van de gemeente Brunssum, wordt gehouden in de Hoeskamer, Voorstraat 21 (Egge).

 • Oudste van Limburg viert 108e verjaardag

  30 maart 2022

  De Brunssumse Helena Santing-Krikken viert vandaag haar 108e verjaardag. Zij is daarmee de oudste inwoner van Limburg. Ze kreeg vandaag bezoek van burgemeester Wilma van der Rijt en gouverneur Emile Roemer.

 • Brunssums Ode aan de Vrede

  29 maart 2022

  Beiaardier Frank Steijns speelde onlangs Mozarts’ 'Dona Nobis Pacem' op het carillon van Brunssum. Daarmee bracht hij, in een tijd dat er opnieuw een oorlog op Europese bodem wordt uitgevochten, een ode aan harmonie en vrede op aarde.

 • Gezocht: vrijwilligers voor het fotoarchief van de gemeente

  24 maart 2022

  De gemeente Brunssum is op zoek naar vrijwilligers voor het gemeentelijk fotoarchief. Het gaat om werkzaamheden voor ongeveer 1 dag in de week.

 • Open je ogen: Fototentoonstelling over mensenhandel in Vijverpark

  31 maart 2022

  In het Vijverpark in Brunssum is tot 13 april 2022 de fototentoonstelling 'Open je Ogen' te zien. De tentoonstelling bestaat uit 30 metershoge portretten en indringende verhalen van slachtoffers van mensenhandel.

 • Koninklijke onderscheiding en ereburgerschap voor Ger Gerards

  24 maart 2022

  Bij zijn afscheid als raadslid werd Ger Gerards benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Tevens werd hem het ereburgerschap van de gemeente Brunssum verleend.

 • Benefietconcert voor Oekraïne

  21 maart 2022

  In Brunssum wordt op zondag 27 maart een benefietconcert voor Oekraïne gegeven. De opbrengsten gaan naar Giro 555.

 • 'Nood'zebrapad Wilhelminastraat

  15 maart 2022

  Op de Wilhelminastraat in Brunssum is onlangs een 'nood'zebrapad aangelegd. Het zebrapad maakt het voor kinderen van de basisscholen De Trampoline en De Opstap veiliger om de Wilhelminastraat over te steken.

 • Subsidie voor Het Bentjen

  16 maart 2022

  De Vereniging van Eigenaren (VvE) van hoogbouwcomplex Het Bentjen in Brunssum-Noord krijgt van gemeente Brunssum een éénmalige subsidie van € 17.500,- voor het laten uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek naar een woonlasten neutrale renovatie. De Vereniging betaalt zelf de andere helft van de kosten voor het onderzoek.

 • Bijstand: Brunssum grootste daler in Zuid-Limburg

  15 maart 2022

  Brunssum had in 2021 de grootste daling van het aantal mensen in de bijstand van alle Zuid-Limburgse gemeenten. De daling bedroeg 9,6 procent.

 • 19 maart: vrijwilligers ruimen zwerfafval op

  14 maart 2022

  Op zaterdag 19 maart 2022 is de Landelijke Opschoondag. Inwoners, ondernemers, verenigingen, en scholen komen in actie voor een omgeving zonder zwerfafval. In Brunssum vinden die dag opschoonacties plaats in alle wijken, waaraan tientallen vrijwilligers deelnemen.

 • Brunssum helpt Verenigingen van Eigenaren

  11 maart 2022

  Gemeente Brunssum heeft de bereidheid uitgesproken om mee te werken aan een programma van de TU Delft en Stichting WoonlastenNeutraal Renoveren (WNR) om ervoor te zorgen dat alle Verenigingen van Eigenaren in Brunssum ondersteuning krijgen bij hun weg naar het verduurzamen van hun complex.

 • De Help Hulp bij iedereen thuis

  14 maart 2022

  Deze week krijgt ieder huishouden in Brunssum een boekje van de gemeente. De Help Hulp. De Help Hulp is een boekje voor iedereen die vragen of zorgen heeft. Over geld en inkomen. Over gezondheid en zorg. Over opvoeden en opgroeiende kinderen.

 • Lokale politiek Brunssum in Nieuwsuur

  15 februari 2022

  Nieuwsuur besteedt in de uitzending van vanavond aandacht aan de lokale politiek in Brunssum. De uitzending begint om 21.30 uur op NPO2.

 • Bewoners nieuwbouw Orionplein kiezen naam

  10 februari 2022

  Eind 2021 deden Wonen Zuid en gemeente Brunssum een oproep om te komen tot een naam voor het nieuwe gebouw aan het Orionplein in Treebeek, Brunssum. Daar werd volop gehoor aan gegeven. Er kwamen ruim 70 suggesties binnen voor het gebouw waarin dertig sociale huurappartementen van Wonen Zuid en de maatschappelijke voorziening van de gemeente Brunssum in zijn gevestigd. De bewoners en de huurders van de maatschappelijk voorziening konden uit een selectie kiezen. De keuze viel op EMMA NOVA.

 • Gemeente gesloten met carnaval

  25 februari 2022

  In verband met carnaval is het gemeentehuis van Brunssum gesloten op maandag 28 februari en dinsdag 1 maart 2022.

 • Een 10 voor financiële gezondheid Brunssum

  10 februari 2022

  De gemeente Brunssum krijgt het rapportcijfer 10 voor de financiële positie. Dat staat in het rapport Benchmark Nederlandse Gemeenten 2022 van BDO. In dit rapport brengt de accountantsorganisatie BDO de financiële gezondheid van de 355 Nederlandse gemeenten in kaart.

 • Afdeling Zorg beperkt dienstverlening door corona

  09 februari 2022

  Inwoners van de gemeente Brunssum die een beroep doen op de Wmo, moeten de komende tijd rekening houden met vertragingen in de afhandeling van aanvragen en meldingen. Oorzaak is uitval van medewerkers van de afdeling Zorg door ziekte en quarantaine als gevolg van corona.

 • Sloop ziekenhuis Brunssum hervat

  07 februari 2022

  De sloop van het voormalige ziekenhuis van Brunssum is op maandag 7 februari 2022 hervat. De sloop had daarvoor 2,5 jaar stilgelegen. Het deels gesloopte gebouw leidde in die periode tot veel overlast voor omwonenden. Onlangs legde de gemeente daarom een dwangsom op aan de eigenaar.

 • Wanneer ontvangt u de aanslag van de gemeentebelasting?

  03 februari 2022

  In februari 2022 ontvangt u het aanslagbiljet met de gemeentelijke- en waterschapsbelastingen. De aanslagbiljetten worden, in opdracht van de gemeente Brunssum, verstuurd door de BsGW (Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen Limburg).

 • Beperking dienstverlening door corona

  01 februari 2022

  De dienstverlening van de gemeente Brunssum is de komende periode beperkt. Door een hoog aantal besmettingen en door de quarantaineregels kampt de gemeente met uitval van medewerkers waardoor er sprake is van beperkte bereikbaarheid en vertragingen in de afhandeling van aanvragen en andere procedures.

 • Hulp tijdens de coronacrisis

  31 januari 2022

  Sommige mensen hebben het extra moeilijk als gevolg van de maatregelen tegen het coronavirus. Heeft u hulp nodig tijdens de coronacrisis? Kijk hier waar u terecht kunt voor financiële, sociale of emotionele ondersteuning.

 • Steunmaatregelen voor ondernemers

  31 januari 2022

  Ondernemers kunnen tijdens de coronacrisis een beroep doen op financiële ondersteuning door de Rijksoverheid. Kijk voor meer informatie op www.rijksoverheid.nl/steunpakket.

 • Gratis zelftests voor minima Brunssum

  03 maart 2022

  Veel coronamaatregelen zijn verdwenen. Maar de corona zelf is nog niet verdwenen! Daarom zijn (zelf)testen nog steeds belangrijk. De gemeente Brunssum helpt, met gratis zelftests voor minima.

 • Oude waterput gevonden bij Clemensdomein

  25 januari 2022

  Tijdens graafwerkzaamheden is in Oud Merkelbeek een 11 meter diepe waterput aangetroffen. De put stond in verbinding met de dorpspomp die tot in de 20e eeuw in gebruik was.

 • Wijziging bereikbaarheid toegang WMO en Jeugd

  21 januari 2022

  Vanaf 19 januari wijzigt de bereikbaarheid van afdeling Zorg, team WMO en Jeugd van de gemeente Brunssum. Zo willen zij burgers beter van dienst zijn en efficiënter werken om uw melding of vraag zo snel mogelijk af te handelen.

 • Begrip voor signalen uit de samenleving

  17 januari 2022

  De burgemeesters van Zuid-Limburg, waaronder burgemeester Wilma van der Rijt van Brunssum, hebben begrip voor de onvrede van ondernemers: de bestrijding van de coronapandemie maakt dat het water bij sommige ondernemers en verenigingen tot aan de lippen staan. De burgemeesters hebben daarom een gezamenlijke verklaring laten uitgaan.

 • Subsidie voor een groen dak of groene gevel

  07 september 2022

  De gemeente Brunssum stelt subsidie beschikbaar voor mensen die hun dak of gevel gaan vergroenen. Groene daken en gevels passen in het beleid van de gemeente om gebouwen, de openbare én de private omgeving klimaatbestendig te maken.

 • Commissie AWACS Limburg op 26 januari

  20 januari 2022

  De Commissie AWACS Limburg komt op woensdag 26 januari 2022 om 15 uur bijeen voor een vergadering. Deze vindt digitaal plaats via MSTeams

 • Webinar: wat betekent de energietransitie voor mij?

  10 januari 2022

  De komende jaren werken we in Nederland aan een duurzamere wereld. Elke bijdrage aan de energietransitie helpt. Wat betekent dit voor u? Op maandag 17 januari 2022 organiseert de gemeente een webinar waar u terecht kunt met uw vragen.

 • Nieuw project helpt Brunssumse verenigingen aan jonge leden

  06 januari 2022

  De gemeente Brunssum biedt met een nieuw project verenigingen een uitgelezen kans om nieuwe, jonge leden aan zich te binden. Het project Sjors Sportief en Sjors Creatief laat kinderen kennis maken met het aanbod van Brunssumse sport- en culturele verenigingen. Verenigingen kunnen zich nu aanmelden voor deelname aan dit project.

 • Hulp voor inwoners en ondernemers in Brunssum met financiële problemen

  04 januari 2022

  Vanaf 1 januari 2022 werkt de gemeente Brunssum samen met de Nederlandse Schuldhulproute om inwoners met financiële problemen te helpen. Inwoners kunnen vanaf nu gebruik maken van de online test op Geldfit.nl. Ook voor ondernemers is een hulploket ingericht, Geldfitzakelijk.nl.

 • Nieuwjaarsboodschap college van B&W

  29 december 2021

  Het college van Burgemeester en Wethouders kijkt vooruit naar 2022.

 • Kerstboodschap burgemeester Wilma van der Rijt

  29 december 2021

  In haar Kerstboodschap spreekt burgemeester Wilma van der Rijt over de naderende feestdagen, en hoe we in deze coronatijd echte betekenis kunnen geven aan de Kerstdagen.

 • Geen vuurwerk tijdens Oud en Nieuw

  22 december 2021

  Tijdens Oud en Nieuw geldt een vuurwerkverbod. Het is verboden om vuurwerk te (ver)kopen en/of af te steken. Ook carbidschieten is niet toegestaan.

 • Kwaliteitskader en stimuleringsregelingen voor centrum Brunssum

  22 december 2021

  Op 21 december 2021 werd het Stedenbouwkundig Kwaliteitskader én gelijktijdig de 'Stimuleringsverordening voor nieuw ondernemerschap, bedrijfsverplaatsing en gevelrenovatie in het centrumgebied van Brunssum' vastgesteld. Daarmee zet de gemeente weer twee stappen richting een zichtbare verbetering van het centrumgebied.

 • Enquête: Wat vind je van Brunssum-Noord?

  21 december 2021

  De gemeente Brunssum verspreidt deze week een enquête onder de inwoners van Brunssum-Noord. Via een vragenlijst kunnen inwoners aangeven hoe ze wonen en leven in hun wijk ervaren, en wat eventueel beter kan. Deelnemen aan de enquête kan tot 15 januari 2022.

 • Wanneer ben ik aan de beurt voor de boosterprik?

  22 december 2021

  De boostercampagne wordt versneld. Iedere Nederlander van 18 jaar en ouder krijgt de boosterprik voor eind januari 2022 aangeboden. Mensen worden per leeftijdscategorie uitgenodigd voor een boosterprik. Dit gebeurt via sociale media en via de post.

 • Wat betekent de energietransitie voor mij?

  17 december 2021

  Wilt u meer weten over wat de energietransitie voor u betekent? Neem dan op 17 januari deel aan de online bijeenkomst die de gemeente Brunssum organiseert. U kunt nu al inschrijven.

 • Wijkwethouders delen gratis oliebollen uit

  15 december 2021

  De vijf wijkwethouders van de gemeente Brunssum delen op maandag 27 december gratis verse oliebollen uit in de vijf wijken van Brunssum. De oliebollenactie vindt plaats van 12 tot 15 uur.

 • Dit is het Kersthuis van Brunssum

  15 december 2021

  Het wordt het Kersthuis van Brunssum genoemd. Het huis van John en Heidy Boere aan de Stadhouderstraat 5. Het trekt elke dag tientallen kijkers - en geen wonder, want gevel en voortuin van het Kersthuis baden in uitbundige Kerstverlichting en -versiering. Het is daarmee een opsteker voor heel Brunssum in deze donkere dagen.

 • Kinderfietsenplan: Veilig naar school met fietsen van Betere Buren

  09 december 2021

  Vanaf 2022 neemt de gemeente Brunssum deel aan het ANWB Kinderfietsenplan. Betere Buren gaat gedoneerde (kinder)fietsen opknappen die vervolgens geschonken worden aan schoolgaande kinderen van minima. Zo kan elk kind veilig naar school.

 • Ouderen vanaf 65 jaar gratis naar boosterprik

  06 december 2021

  Ouderen vanaf 65 jaar kunnen gratis reizen naar de locatie waar ze terecht kunnen voor hun boosterprik. Ook ouderen zonder Omnibuzz-pas kunnen hiervan gebruik maken.

 • Openingstijden rondom de feestdagen

  22 december 2021

  Vanwege de feestdagen - Kerst en Nieuwjaar - is de gemeente gesloten van vrijdag 24 december t/m vrijdag 31 december 2021.

 • Samen brengen we de rust terug in de zorg!

  01 december 2021

  Op dit moment hebben we in heel Nederland te maken met hoge besmettingsaantallen. Zuid-Limburg is daar geen uitzondering op. Het kabinet kondigde nieuwe maatregelen aan. Die maatregelen zijn nodig om de druk op de zorg te verminderen. Als burgemeesters van Zuid-Limburg maken we ons zorgen.

 • Gemeenteraad neemt De kleurentuin van Apricus in ontvangst

  01 december 2021

  De gemeenteraad van Brunssum heeft op dinsdag 30 november 2021 het schilderij 'De kleurentuin van Apricus' van Esther Ziher-Ginczinger in ontvangst genomen. Het werk, in opdracht van de gemeente gemaakt, verbeeldt de veerkracht en burgerkracht van de Brunssumse bevolking tijdens de coronacrisis.

 • Energieadviseurs spreken niet namens de gemeente!

  23 november 2021

  Inwoners van Brunssum zijn de afgelopen dagen benaderd door energieadviseurs die zeggen mede namens de gemeente te bellen. De gemeente Brunssum benadrukt echter dat deze adviseurs niet handelen uit naam van of in opdracht van de gemeente.

 • Gemeente investeert in kwaliteitsimpuls bedrijventerrein Haefland

  23 november 2021

  De gemeente Brunssum gaat in de komende jaren strakker en strikter toezien op de inrichting en het gebruik van bedrijventerrein Haefland/Rode Beek. Met een inperking van ongewenste bedrijfsactiviteiten en een kwaliteitsimpuls voor de openbare ruimte investeert de gemeente in een structurele verbetering van het vestigingsklimaat.

 • GGD onderzoekt langdurige gevolgen corona

  17 november 2021

  Deze week start de GGD Zuid Limburg een onderzoek naar langdurige gevolgen na een coronabesmetting. Ongeveer 60.000 volwassen inwoners van Zuid-Limburg worden de komende weken uitgenodigd voor dit onderzoek.

 • €500 per jaar besparen met De VoorzieningenWijzer

  11 november 2021

  Veel huishoudens komen financieel moeilijk rond. Ze hebben weinig geld achter de hand voor onvoorziene gebeurtenissen. Soms bouwen ze daardoor schulden op. De Voorzieningenwijzer helpt om dat te voorkomen. Ook inwoners van Brunssum kunnen nu gebruik maken van De VoorzieningenWijzer. Daarmee kunnen ze gemiddeld €500,- per jaar verdienen.

 • Begroting 2022: waaraan geeft de gemeente volgend jaar geld uit?

  10 november 2021

  Op 2 november 2021 heeft de gemeenteraad de Programmabegroting 2022 vastgesteld. In de begroting is vastgelegd waaraan de gemeente in 2022 geld gaat uitgeven.

 • Bezoek aan gemeentewinkel? Mondkapje op!

  08 november 2021

  Met ingang van zaterdag 6 november is het dragen van een mondkapje verplicht in alle voor publiek toegankelijke gebouwen. Dat geldt ook voor de gemeentewinkel.

 • Aanwijzing veiligheidsrisicogebied verlengd

  28 oktober 2021

  De burgemeester van Brunssum heeft de aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied in Brunssum-West verlengd. De aanwijzing geldt nu tot 13 november 2021, 06.00 uur.

 • Enkele tientallen steekwapens ingeleverd tijdens actieweek

  22 oktober 2021

  Bij de politie van Basiseenheid Brunssum-Landgraaf zijn circa 25 steekwapens ingeleverd als gevolg van de inleveractie tijdens de Week van de Veiligheid (11-17 oktober 2021). Ook zijn andere wapens ingeleverd, waaronder een ploertendoder, een kapmes, een kruisboog en een vuurwapen.

 • Brunssum blijft ook komende jaren financieel gezond

  19 oktober 2021

  De gemeente Brunssum presenteert voor 2022 en volgende jaren een sluitende begroting. Voor wethouder Math Houben (PAK-Financiën) toont Brunssum hiermee aan dat ook kleinere zelfstandige gemeenten in staat zijn te komen tot een financieel gezond meerjarig perspectief.

 • Twee miljoen steun voor versterking Brunssums centrum

  18 oktober 2021

  Brunssum werkt aan een sterk en levendig stadshart door uitvoering te geven aan de Centrumvisie. Transformatie, sloop en nieuwbouw vergt een grote investering. Provincie Limburg ondersteunt de centrumontwikkeling met een subsidie van 1 miljoen euro gebaseerd op het “Kader Kwaliteit Limburgse Centra”.

 • Zwemvierdaagse tijdens herfstvakantie

  13 oktober 2021

  Tijdens de herfstvakantie, van maandag 25 tot en met vrijdag 29 oktober 2021, vindt de Nationale Zwemvierdaagse voor de 45e keer plaats in zwembad De Bronspot.

 • Hartslag Nu: red een leven!

  23 augustus 2021

  Red een leven en doe een reanimatiecursus! Deze cursus is gratis in Brunssum als je je vervolgens aanmeldt als burgerhulpverlener. Je maakt dan deel uit van een netwerk van vrijwilligers die worden opgeroepen om te helpen bij een reanimatie. Dat netwerk heet Hartslag Nu.

 • Oudere nieuwsberichten

  Oudere nieuwsberichten kunt u vinden in het webarchief.