Nieuwsberichten

Een overzicht van nieuwsberichten door de gemeente Brunssum.

 • Extra financiële hulp voor mensen met een uitkering die schade hebben door wateroverlast

  16 juli 2021

  Heeft u een bijstandsuitkering en bent u getroffen door wateroverlast? Heeft u hierdoor extra kosten? Neem dan telefonisch contact met ISDBOL op, zodat u samen kunt bespreken hoe zij u hierbij kunnen helpen.

 • Financieel overzicht gemeente Brunssum 2020

  13 juli 2021

  De gemeenteraad heeft de Jaarstukken 2020 vastgesteld. In die Jaarstukken is te zien welke uitgaven en inkomsten de gemeente had in 2020.

 • Koninklijke onderscheiding voor Lei Knubben

  12 juli 2021

  Op zaterdag 10 juli 2021 ontving Nicolaas Leo (Lei) Knubben een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Wilma van der Rijt van Brunssum. Hij werd bij deze gelegenheid benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

 • Beleef de zomer in het nieuwe Openluchttheater Brunssum

  14 juli 2021

  In de zomer van 2021 vinden verschillende voorstellingen plaats in het Openluchttheater in Brunssum. Kindervoorstellingen, Limburgse liedjes, swingende concerten - het is deze zomer allemaal te beleven in het geheel vernieuwde theater, uniek gelegen in de feeërieke omgeving van het Vijverpark.

 • ArcheoRoute Limburg opent tweede informatiepunt in Brunssum

  21 juni 2021

  ArcheoRoute Limburg opende op vrijdag 18 juni het tweede informatiepunt in Brunssum. Het informatiepunt, gelegen op de kruising Dorpstraat/Kerkstraat vlakbij de Sint Gregoriuskerk, ontsluit de geschiedenis van één van de oudste plekjes van Brunssum.

 • Muziekles keert terug op basisscholen in Brunssum, Kerkrade en Landgraaf

  17 juni 2021

  Leerlingen van de basisscholen in Brunssum, Kerkrade en Landgraaf kunnen vanaf september 2021 structureel wekelijks muziekles volgen.

 • Kindervoorstelling Openluchttheater op 30 juni

  14 juni 2021

  Op woensdag 30 juni is er een kindervoorstelling in het Openluchttheater. De voorstelling begint om 15 uur. Vanwege de coronamaatregelen moet er vooraf worden gereserveerd. Kaartjes kosten 2,75 euro.

 • Gemeente verhaalt schade vernielde kerstboom op daders

  04 juni 2021

  De gemeente Brunssum start een civielrechtelijke procedure om de schade van een vernielde kerstboom te verhalen op de ouders van de vier minderjarige daders. Het gaat om een bedrag van circa 11 duizend euro.

 • Welke Brunssumse vereniging wil oud papier inzamelen?

  03 juni 2021

  De gemeente Brunssum zoekt een vereniging die één keer in de maand (maandagavond) tegen een leuke vergoeding oud papier willen inzamelen.

 • Eerste Peuter4daagse in Brunssum

  03 juni 2021

  Dit jaar vindt de eerste Brunssumse Peuter4daagse plaats. De wandeltocht voor peuters is onderdeel van de Week voor de Gezonde Jeugd, van 7 tot en met 11 juni.

 • Vakantieplannen? Check tijdig je reisdocumenten!

  02 juni 2021

  Komende zomer weer op vakantie? Dat wordt weer mogelijk als de voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen doorgaan. Zorg er dan wel voor dat je een geldig reisdocument hebt!

 • Reconstructie omgeving Clemensdomein

  27 mei 2021

  De gemeenten Brunssum en Beekdaelen werken samen in de algehele ontwikkeling van het gebied rondom het huidige Clemensdomein en het toekomstig Clemenspark. Op 27 mei 2021 tekenden wethouder Jos Timmermans van Beekdaelen en wethouder Jo Mertens van Brunssum de samenwerkingsovereenkomst hiertoe.

 • Gratis Cadeaukaart vanaf nu te gebruiken

  22 juli 2021

  De gratis Cadeaukaart die alle Brunssumse huishoudens rond 1 april ontvingen, kan vanaf nu worden gebruikt.

 • Bibliotheken weer open: profiteer nu van gratis abonnement!

  19 mei 2021

  Vanaf donderdag 20 mei gaan de bibliotheken weer (beperkt) open. Inwoners met een minimuminkomen in Brunssum kunnen nu profiteren van hun gratis abonnement.

 • NL Doet op 28 en 29 mei 2021

  17 mei 2021

  Op vrijdag 28 en zaterdag 29 mei 2021 vinden in Brunssum twee grote vrijwilligersdagen plaats. Je kunt je nu opgeven voor één van deze activiteiten van NL Doet.

 • Erepenning voor Ruud Scholten

  12 mei 2021

  De gemeente Brunssum heeft de gemeentelijke Erepenning verleend aan Ruud Scholten. De heer Scholten krijgt de onderscheiding vanwege zijn verdiensten voor de Stichting War Cemetery Brunssum.

 • Dodenherdenking 2021 gemeente Brunssum

  04 mei 2021

  Op 4 mei herdacht Brunssum de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat deed onze gemeenschap samen met de mannen en vrouwen van JFC Headquarters Brunssum en USAG Benelux.

 • Koninklijke onderscheidingen gemeente Brunssum

  26 april 2021

  Op maandag 26 april 2021 ontvingen acht inwoners van Brunssum een koninklijke onderscheiding, bij gelegenheid van Koningsdag 2021. Zeven gedecoreerden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau, één inwoner werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

 • Twee extra cursussen Politiek Actief

  13 april 2021

  De gemeente Brunssum organiseert in april een gratis cursus voor álle inwoners die zich interesseren voor de lokale politiek. Vanwege grote belangstelling worden nu twee extra cursussen georganiseerd.

 • Gemeente gesloten op Koningsdag en Bevrijdingsdag

  13 april 2021

  Op Koningsdag (dinsdag 27 april) en op Bevrijdingsdag (woensdag 5 mei) is de gemeente gesloten.

 • Overkapping Openluchttheater Brunssum klaar

  12 april 2021

  De overkapping van het Openluchttheater Brunssum (OLT) is klaar. Naar verwachting vindt de eerste kindervoorstelling eind mei plaats. In het vernieuwde openluchttheater zijn publiek en artiesten (en hun apparatuur) voortaan door het nieuwe dak, een 'blad' van staal en doek, beschermd tegen de weerselementen.

 • Gratis Cadeaukaart deze week verspreid

  01 april 2021

  Deze week (29 maart-2 april) wordt de gratis Cadeaukaart van de gemeente Brunssum verspreid. De kaart kan echter, vanwege de huidige lockdown van onder meer horeca en detailhandel, nog niet worden uitgegeven.

 • Opening speeltuinen

  31 maart 2021

  Diverse speeltuinen in Brunssum openen in het paasweekend hun weer hun deuren. Vanwege de coronamaatregelen dit jaar helaas zonder speciale paasactiviteiten.

 • Meer dan 50 nieuwe minibibliotheken in Brunssum

  30 maart 2021

  De actie van de gemeente Brunssum om het aantal minibibliotheken te vergroten, is een groot succes. In de afgelopen weken kwamen meer dan 50 aanvragen binnen voor een gratis minibibliotheek. Als deze straks allemaal zijn geplaatst, behoort Brunssum tot de Nederlandse gemeenten met de grootste dichtheid aan minibibliotheken.

 • Straatcoaches in Brunssum: "Wij zijn bruggenbouwers"

  25 maart 2021

  Sinds zomer 2020 zijn ze actief in Brunssum. De straatcoaches van Secutor Security. Vier avonden per week zijn ze te vinden op plekken waar jongeren in Brunssum samenkomen. En waar bewoners klagen over jongerenoverlast. De taak van de straatcoaches is om die overlast terug te dringen. "We zijn bruggenbouwers", zegt teamleider Ilkay.

 • Gemeente gesloten met Pasen

  24 maart 2021

  Op vrijdag 2 april (Goede Vrijdag) en maandag 5 april (Paasmaandag) is de gemeente gesloten. Ook ISD BOL is op beide dagen gesloten.

 • IBA investeert 90.000 euro in Schutterspark

  22 maart 2021

  IBA Parkstad stelt in totaal 90.000 euro beschikbaar voor het Schutterspark. De IBA-gelden zullen worden gebruikt om een historische analyse van het park te maken, om vervolgens het park op te schonen en op te poetsen. Ook wordt het oorspronkelijke ontwerp, waar mogelijk, in ere hersteld. Het park zelf is de attractie, aldus IBA.

 • TONK kan nu aangevraagd worden

  22 maart 2021

  Is uw inkomen aanzienlijk gedaald door de coronacrisis en kunt u hierdoor noodzakelijke kosten als woonkosten niet meer betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen. U kunt nu aan aanvraag indienen bij ISD BOL. Dat kan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.

 • Openbare vergadering commissie AWACS

  17 maart 2021

  Op donderdag 25 maart 2021 komt de Commissie AWACS Limburg voor een volgende vergadering bijeen. De vergadering vindt plaats langs digitale weg vanaf 15.30 uur. De commissie AWACS Limburg is ingesteld om de Minister te adviseren (gevraagd en ongevraagd) over de ernstige (geluids)hinder als gevolg van de overvliegende AWACS-toestellen.

 • Brunssum tekent voor nieuw wandelnetwerk

  19 maart 2021

  Op donderdag 18 maart 2021 tekende wethouder Carolus de Rijck namens de gemeente Brunssum de Samenwerkingsovereenkomst ‘Knopen Lopen’. Het is de eerste stap naar een nieuw wandelnetwerk voor Zuid-Limburg. In dit netwerk werken de 16 Zuid-Limburgse gemeenten en de Provincie Limburg samen.

 • 20 maart: honderden vrijwilligers voor zwerfafval-actie in Brunssum

  11 maart 2021

  Op zaterdag 20 maart 2021 is de Landelijke Opschoondag. Inwoners, ondernemers, verenigingen, en scholen komen in actie voor een omgeving zonder zwerfafval. In Brunssum vinden die dag opschoonacties plaats in alle wijken, waaraan honderden vrijwilligers deelnemen.

 • Groentehapjes in 10 stapjes

  09 maart 2021

  Kinderen en groenten! Dat is vaak een lastige. Vaak komt dat omdat kinderen niet opgroeien met de smaak van groenten. Het pakket 'Groentehapjes in 10 stapjes' wil daar verandering in brengen. Vanaf de leeftijd van 3 maanden kunnen kinderen al verschillende smaken uitproberen. Sinds kort ook in Brunssum!

 • Kwijtschelding huur voor Brunssumse verenigingen

  04 maart 2021

  Brunssumse verenigingen met een huurcontract met de gemeente hoeven over de periode maart-december 2020 geen huur te betalen.

 • De Help Hulp bij iedereen thuis

  24 februari 2021

  Afgelopen weken is bij ieder huishouden in Brunssum een boekje van de gemeente bezorgd. De Help Hulp.

 • Cursus Politiek Actief in Brunssum

  24 februari 2021

  Hoe werkt de gemeente en de besluitvorming in de gemeente? Wat doet een gemeenteraad? Ik wil graag meer weten over de politiek? Bent u nieuwsgierig naar de antwoorden op deze vragen? De gemeente Brunssum organiseert een gratis cursus voor álle inwoners die zich interesseren voor de lokale politiek.

 • Nieuwe wijkagenten in Brunssum

  17 februari 2021

  In Brunssum zijn onlangs vier wijkagenten begonnen. De wijkagenten zijn Marc Rodenbusch, Wim Heidendael, Marco Roijen en Ron Lommen.

 • 10 procent extra subsidie voor Brunssumse verenigingen

  11 februari 2021

  Brunssumse verenigingen krijgen in februari 2021 een extra subsidie uitbetaald. Met deze maatregel wil de gemeente de (financiële) gevolgen van de coronacrisis voor het lokale verenigingsleven verzachten.

 • Nieuwe reclameregels voor winkels en bedrijven

  08 februari 2021

  De gemeente Brunssum wil nieuwe regels vaststellen voor reclame aan huis voor plaatselijke ondernemers. Deze regels zijn vastgelegd in een Reclamenota, 'Less is more'. Op deze nota kan iedereen reageren in een inspraaktermijn die loopt tot en met 9 maart 2021.

 • Werkzaamheden Langeberglaan

  17 februari 2021

  Op maandag 8 februari starten de werkzaamheden aan de Langeberglaan. Door de worteldruk van de huidige bomen worden de trottoirs steeds slechter en is het nodig om in te grijpen. Ook is de doorgang tussen de geparkeerde voertuigen erg smal. Het werk wordt in fases uitgevoerd en delen van de weg zullen tijdelijk afgesloten zijn. Het verkeer wordt omgeleid.

 • Uitbreiding Trichterbos gestart

  02 februari 2021

  Begin 2021 is gestart met een uitbreiding van het Trichterbos in Brunssum. Vóór de lente van 2021 wordt ongeveer 2,5 hectare aan bosgebied bijgeplant, met duizenden nieuwe bomen en struiken.

 • Documentaire over Openluchttheater Brunssum

  28 januari 2021

  2021 wordt een bijzonder jaar voor het Openluchttheater van Brunssum. Speciaal voor deze gelegenheid is er vanaf deze maand een driedelige documentaire te zien over het Openluchttheater.

 • Schulden voorkomen door Vroeg eropaf

  27 januari 2021

  Inwoners van Brunssum die in de financiële problemen dreigen te komen, worden voortaan snel geholpen door het Team Vroeg Eropaf.

 • Inwoners in Parkstad laten nog meer hun stem horen

  27 januari 2021

  Op 26 januari is het onafhankelijk Parkstad Panel gelanceerd. Mensen die in Parkstad wonen of werken kunnen zich vanaf nu aanmelden om hieraan deel te nemen. Met het panel laten inwoners hun stem horen door raad en advies te geven over actuele onderwerpen die in de regio spelen.

 • Avondklok

  25 januari 2021

  In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft.

 • Hondenverbod op Brunssumse begraafplaatsen

  21 januari 2021

  Op de Brunssumse begraafplaatsen geldt vanaf 1 februari 2021 een hondenverbod. Het verbod houdt in dat een hond niet mag lopen of verblijven op één van de aangewezen begraafplaatsen.

 • Brunssum opent meldpunt voor slachtoffers toeslagenaffaire

  22 januari 2021

  De gemeente Brunssum roept ouders, die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire kinderopvang, op om zich te melden bij de gemeente.

 • Betere Buren hervat werkzaamheden

  14 januari 2021

  Betere Buren in Brunssum heeft vandaag, donderdag 14 januari, alle werkzaamheden weer hervat. Eerder deze week werd een aantal afdelingen preventief gesloten vanwege een coronabesmetting bij een medewerker.

 • Project Iedereen kan Sporten verlengd

  21 december 2020

  Het in 2018 gestarte project ‘Iedereen kan Sporten’ (IKS) wordt met twee jaar verlengd. Onlangs hebben de deelnemende gemeenten daartoe een overeenkomst getekend.

 • Gunning aan SamenKracht realiseert structurele en duurzame transformatie in Brunssumse Wmo

  21 december 2020

  Gemeente Brunssum gunt SamenKracht een contract van drie jaar, met vier keer de mogelijkheid tot verlenging met steeds een periode van één jaar. Dit is de uitkomst van het aanbestedingstraject voor de gemeentelijke zorg onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo).

 • Oproep burgemeester: zoek niet de grenzen van de maatregelen op

  16 december 2020

  De gemeente Brunssum krijgt van inwoners en ondernemers veel vragen over de nieuwe coronamaatregelen. In sommige gevallen is nog onduidelijk wat de maatregelen in specifieke situaties betekenen.

 • Brunssum vraagt aandacht voor mensenrechten

  10 december 2020

  Op donderdag 10 december hees wethouder Hugo Janssen, samen met Chris Baltussen, directeur van ADV Limburg, de Mensenrechtenvlag voor het gemeentehuis van Brunssum. Daarmee vraagt de gemeente aandacht voor de internationale Dag van de Mensenrechten, elk jaar op 10 december.

 • Aanvraag mantelzorgwaardering verlengd tot 1 januari 2021

  03 december 2020

  Het aanvragen van een mantelzorgwaardering voor 2020 is verlengd. U kunt deze waardering nu aanvragen tot 1 januari 2021.

 • Oranje Lindeplein tegen geweld tegen vrouwen

  24 november 2020

  Het Lindeplein in Brunssum kleurt vanaf woensdag 25 november 2020 twee weken lang oranje. Hiermee betuigt de gemeente Brunssum steun aan de wereldwijde campagne van de VN tegen Geweld tegen Vrouwen, Orange the World.

 • Gezocht: verhalen over de Joodse onderduik

  19 november 2020

  De gemeente Brunssum en de Jack Aldewereld Stichting i.o. zijn op zoek naar verhalen over de Joodse onderduik in Brunssum tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 • Prijswinnaars zonnepanelenwedstrijd

  18 november 2020

  Afgelopen zomer daagde wethouder Math Houben de inwoners van Brunssum uit om een gokje te wagen. Het ging om de totale opbrengst van de 432 nieuw geplaatste zonnepanelen op Sporthal Rumpen tussen 1juli tot 15 september. Onlangs ontvingen de twee prijswinnaars hun prijs.

 • Tozo verlengd tot 1 juli 2021

  08 september 2020

  De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) wordt verlengd tot 1 juli 2021. De Tozo-3 is onderdeel van het brede pakket aan maatregelen voor het ondersteunen van economie en arbeidsmarkt in de coronacrisis.

 • Financieel jaaroverzicht 2019

  17 september 2020

  De gemeenteraad heeft onlangs de Jaarstukken 2019 vastgesteld. In die Jaarstukken is te zien welke uitgaven en inkomsten de gemeente had in 2019.

 • Zonnepanelenproject Parkstad: meedoen kan nog steeds, ook in Brunssum

  17 juni 2020

  Inwoners van Brunssum die hun huis willen verduurzamen met zonnepanelen, kunnen nog gebruik maken van het Zonnepanelenproject Parkstad.

 • Extra hulp voor kinderen die opgroeien in armoede

  16 juni 2020

  Alle kinderen doen mee. Ook kinderen die opgroeien in gezinnen met een krappe beurs. Speciaal voor die kinderen heeft de gemeente Brunssum extraatjes. Zodat ze bijvoorbeeld lid kunnen worden van de scouting. Of kunnen sporten. Of naar de speeltuin kunnen. Of mee kunnen doen met kindervakantiewerk. Of met de fiets naar school kunnen.

 • 432 Zonnepanelen op sporthal Rumpen

  02 juni 2020

  In het kader van de energietransitie wil de gemeente Brunssum in de komende jaren zelf voldoende energie kunnen opwekken om in de energiebehoefte van haar eigen gebouwen te voorzien. De eerste stap daartoe is nu gezet bij de Sporthal Rumpen.

 • Informatie over het coronavirus

  13 juli 2021

  Op deze pagina de laatste informatie over corona in Nederland en in Brunssum..

 • Oudere nieuwsberichten

  Oudere nieuwsberichten kunt u vinden in het webarchief.