14 oktober: Congres over Joodse onderduik in Brunssum

Op vrijdag 14 oktober organiseert de Jack Aldewereld Stichting een congres over de Joodse onderduik in Brunssum tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het congres vindt plaats in de Brikke Oave in Brunssum, van 13.00 tot 17.00 uur. Iedere geïnteresseerde is van harte welkom.

Sprekers tijdens het congres zijn Theo Bovens, voormalig gouverneur van de Provincie Limburg, Bert Jan Flim, historicus gespecialiseerd in de Joodse onderduik, Elle van Rijn, schrijfster van o.a. het boek De Crèche, en Martin van der Weerden, historicus gespecialiseerd in Zuid-Limburg. 

In het programma zal ook ruimte zijn voor discussie en het stellen van vragen.

Joodse onderduikJoodse kinderen uit de onderduik vieren de bevrijding van Brunssum in september 1944.

 

 

 

 

 

 

 

Documentaire

Honderden onderduikers, voornamelijk Joodse kinderen, hebben op onderduikadressen bij Brunssumse gezinnen de Tweede Wereldoorlog (1940-45) overleefd. Bijzonder binnen de Nederlandse onderduikgeschiedenis is dat niemand van deze onderduikers is verraden, opgepakt en vermoord.

Over dit gegeven gaat de documentaire 'Hoop - Een Brunssums verhaal over moed en medemenselijkheid', gemaakt in opdracht van de gemeente Brunssum. Voor deze documentaire filmden de makers de afgelopen jaren op historische locaties en spraken ze met overlevenden en getuigen. Ook komen in de 20-minuten durende documentaire historici aan het woord.

Tijdens het congres zal 'Hoop - Een Brunssums verhaal over moed en medemenselijkheid' voor het eerst aan het publiek worden getoond.

Jack Aldewereld Award

Het congres wordt afgesloten met de uitreiking van de Jack Aldewereld Stichting Award door wethouder Hugo Janssen. Deze jaarlijkse onderscheiding wordt uitgereikt aan een persoon die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt om het onderduikverleden van Brunssum te ontsluiten en beter zichtbaar te maken.

Het programma wordt rond 17.00 uur afgesloten met een informeel samenzijn.

Kaarten

Toegangskaarten zijn à € 5 p.p. verkrijgbaar via info@jackaldewereldstichting.nl. De opbrengst wordt geheel gebruikt ter dekking van de kosten van het congres.