Brunssum aan de slag op World Cleanup Day

Op zaterdag 19 september was het World Cleanup Day. In Brunssum gingen medewerkers van het NAVO-hoofdkwartier samen met inwoners aan de slag om zwerfvuil te ruimen. Dat gebeurde in Brunssum-Noord en in Brunssum-Zuid.

World Cleanup Day 2020 algemeenWorld Cleanup Day is de grootste schoonmaakactie ter wereld!

Vorig jaar gingen 20 miljoen vrijwilligers de straat op om afval in straten parken en buurten op te ruimen. Samen houden ze onze planeet schoon en voorkomen ze dat menselijk zwerfafval het milieu en de oceanen vervuilt en dierlijk leven in gevaar brengt.

NAVO

In Brunssum-Noord liepen ook medewerkers van het NAVO-hoofdkwartier in Brunssum, JFC Brunssum, en hun gezinnen, mee. Zij vormden groepjes vrijwilligers samen met inwoners van Brunssum om zwerfafval in te zamelen.

Ze kregen steun van burgemeester Wilma van der Rijt en Generaal Jörg Vollmer, commandant van JFC Brunssum. 

Burgemeester Van der Rijt benadrukte dat World Cleanup Day niet alleen gaat om afval op te ruimen. Het gaat ook om bewustwording. "De aanpak van het wereldwijde probleem van zwerfafval is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van iedereen. Jong en oud.  Gemeente en burgers. Brunssumers en onze internationale gasten. Daarom is het belangrijk dat Generaal Vollmer en zijn mensen vanuit vele NAVO-landen hier vandaag ook zijn. Hiermee laten we zien dat dit de hele wereld aangaat".

Sigarettenpeuken43 kilo

De 35 vrijwilligers van JFC en inwoners verzamelden in Brunssum-Noord ruim 43 kilo zwerfafval, vooral plastic, blik en sigarettenpeuken.

 

 

 

 

 

 

World Cleanup Day 2020 burgemeester"Zwerfvuil heeft z'n onschuld verloren", zei Wilma van der Rijt na afloop. "We lopen er niet meer achteloos aan voorbij. Dat is de grote winst van World Cleanup Day. Vandaag hebben de vrijwilligers in Brunssum een steentje bijgedragen aan een schonere planeet. Een klein steentje misschien maar. Maar zoals we kunnen zien, maken vele kleine steentjes een grote berg."