Burgemeester: helaas geen publieke optredens tijdens carnaval

Burgemeester Wilma van der Rijt zal dit jaar niet deelnemen aan het Brunssumse carnaval. Haar gezondheidstoestand laat dit niet toe. "Met spijt in mijn hart moet ik dit jaar dit prachtige feest aan mij voorbij laten gaan", zegt ze.

Burgemeester Wilma van der Rijt portretfoto webBij mevrouw Van der Rijt is onlangs borstkanker geconstateerd. Inmiddels is ze gestart met chemotherapie.

Haar streven is om in de komende maanden, tijdens het behandeltraject, zoveel mogelijk gewoon aan het werk te blijven. "Maar op advies van mijn arts moet ik rust nemen daar waar dat kan, zodat ik de energie overhoud die ik nodig heb voor mijn herstel".

Ze heeft vertrouwen in een succesvolle behandeling van haar ziekte. "De vooruitzichten zijn gelukkig gunstig. Ik ben vastberaden en optimistisch dat ik dit moeilijke hoofdstuk snel achter mij kan laten en mij weer gezond en volledig kan wijden, samen met de mensen in mijn omgeving, aan mijn werk voor deze mooie gemeente, Brunssum".

Moeilijk besluit

Als burgemeester heeft mevrouw Van der Rijt verschillende ceremoniële functies tijdens het komende carnavalsfeest, zoals bij de ontvangst van de Blauw Sjuut, de Sleuteloverdracht en de diverse optochten in Brunssum. Zij zal dit jaar bij deze gelegenheden worden vervangen door de loco-burgemeester. 

Mevrouw Van der Rijt is een fervent liefhebber van carnaval. In Noord-Brabant, waar ze vandaan komt, was ze jarenlang lid van een plaatselijke carnavalsvereniging.

Dat ze dit jaar carnaval moet overslaan, was mede daarom een moeilijk besluit, zegt ze. "In 2021 kon carnaval niet doorgaan vanwege corona. Vorig jaar kon het gelukkig weer wel, toen hadden we een fantastisch carnavalsfeest hier in Brunssum. Dus ik vind het moeilijk om er dit jaar niet bij te zijn. Maar ik wens heel Brunssum hele mooie en uitbundige carnavalsdagen. Ik ben er graag volgend jaar weer bij!".