Eén loket voor zorg, jeugd en uitkering: loket Sociaal Centraal

Vanaf maandag 8 april 2019 kunt u in de gemeente Brunssum terecht bij één loket voor zorg, jeugd en uitkering: het loket Sociaal Centraal. Het loket is van maandag t/m vrijdag geopend van 10 tot 12 uur.

Logo van loket Sociaal CentraalDe gemeente biedt hulp en ondersteuning aan mensen die kwetsbaar zijn of met tegenslag te maken krijgen. Ze kunnen bij de gemeente terecht voor een uitkering. Voor jeugdhulp. Voor hulpmiddelen als een rollator. Voor hulp in de huishouding. Voor schuldhulpverlening. En voor nog veel meer.

Samenhang

Bij sommige mensen en in sommige gezinnen is er sprake van meerdere hulpvragen. Een gezin kan bijvoorbeeld schulden hebben, maar ook te maken krijgen met vragen rondom opgroeiende kinderen. De gemeente Brunssum wil voorkomen dat deze gezinnen bij meerdere loketten moeten aankloppen. Door de hulp te bundelen bij één loket, kunnen mensen niet alleen sneller worden geholpen, maar ook beter. 

Wethouder Servie L’Espoir (Zorg): “Een bekende uitdrukking luidt: een ongeluk komt nooit alleen. Dat geldt ook voor veel mensen. Daar zie je een stapeling van problemen, en dus van hulpvragen. Met de nieuwe één-loket-gedachte zeggen we tegen al die mensen: voortaan komt in Brunssum ook de hulp niet meer alleen. We gaan daar integraal naar kijken. Bijvoorbeeld: iemand heeft moeite om werk te vinden. Misschien heeft dat wel te maken met zijn schulden. Dus je kijkt in samenhang naar wat er speelt bij iemand, of bij een gezin. Zo zijn we beter in staat om passende oplossingen te bieden”. 

Wethouder Hugo Janssen (Jeugd en Sociale Zaken) benadrukt dat de nieuwe werkwijze ook prettiger is voor de mensen die aankloppen voor hulp. “Je hoeft je verhaal maar één keer te vertellen. Vervolgens gaan de loketmedewerkers op zoek naar de hulp die bij je past. Je wordt dus niet meer van loket naar loket gestuurd. Wij leggen de verbanden en regelen de contacten. Je wordt als het ware ontzorgd. Door die samenwerking achter de schermen krijgen we ook een veel beter beeld van een situatie en kunnen we echt maatwerk bieden”.

Contact

Het nieuwe loket Sociaal Centraal is gevestigd in de ruimte van ISD BOL, náást de gemeentewinkel, Lindeplein 1 in Brunssum. Het loket gaat open op maandag 8 apil en is dan op werkdagen elke ochtend geopend, van 10 tot 12 uur.

Voorlopig kunt u nog gebruik maken de bekende telefoonnummers:
•    Zorg: (045) 527 8630
•    Jeugd: (045) 527 8430
•    Uitkering en minimaregelingen: (045) 525 3747