Heeft u herinneringen aan AFCENT in Brunssum?

Heeft u herinneringen aan AFCENT in Brunssum? De gemeente Brunssum is op zoek naar mensen die geïnterviewd willen worden over hun ervaringen met de militairen en hun gezinnen die vanaf 1967 voor de NAVO in Brunssum en omgeving waren gestationeerd.

De interviews zijn bedoeld voor een documentaire die de gemeente gaat maken over de relatie tussen AFCENT en Brunssum in de afgelopen decennia.

De AFCENT was een NAVO-hoofdkwartier dat in 1953 werd opgericht in het Franse Fontainebleau. In 1967 verhuisde het hoofdkwartier naar Brunssum. Onderdelen van de AFCENT kregen ook onderdak elders in Zuid-Limburg, waardoor de naam al snel in de hele regio ingeburgerd raakte.
Het hoofdkwartier is anno 2023 nog steeds gevestigd in Brunssum, maar draagt tegenwoordig een andere naam, Allied Joint Force Command Headquarters Brunssum. Er werken circa 1.100 militairen uit 28 NAVO-landen.

AFCENT School Brunssum 1973Documentaire

De komst van AFCENT naar Brunssum had een grote impact.

Duizenden militairen uit alle windstreken kwamen hier werken en wonen. Ze winkelden en recreëerden, werden lid van verenigingen en hun kinderen gingen hier naar school.

Talloze Brunssumers vonden een baan dankzij de NAVO, op de basis zelf of als toeleverancier. Er ontstonden vriendschappen, liefdes en relaties.


Sommige militairen kwamen na afloop van hun dienstverband terug naar Brunssum om hier permanent te blijven wonen.

NAVO en de AFCENT speelden daarmee een grote rol in de geschiedenis van Brunssum van de afgelopen halve eeuw.

De gemeente wil die unieke geschiedenis vastleggen in een documentaire. Naast historische beelden is een belangrijke plek in die documentaire weggelegd voor mensen die vertellen over hun herinneringen aan en ervaringen met de AFCENT en met de AFCENT-gezinnen.

Persoonlijke verhalen

De gemeente is vooral op zoek naar persoonlijke verhalen. Kleine verhalen en grote verhalen. Van lang geleden of van nu. Verdrietige en vrolijke verhalen. Herkenbare of onbekende verhalen. Alle bijdragen zijn welkom, van iedereen.

Wilt u meewerken aan de documentaire? Stuur dan een mailtje naar afcent@upendifilm.com voor meer informatie.

De documentaire wordt in opdracht van de gemeente Brunssum gemaakt door Upendi Film. De opnames vinden in de komende maanden plaats. De première staat gepland voor het najaar van 2023.