Herdenkingsbijeenkomst voor Brunssumse slachtoffers Tweede Wereldoorlog

Brunssum staat in het bevrijdingsweekend (19-22 september) stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Dat gebeurt tijdens een speciale herdenkingsbijeenkomst in de Gregoriuskerk op zaterdag 21 september.

Kinderen onderduik 1944De gruwelen van de oorlog gingen niet voorbij aan Brunssum in 1940-1944. Brunssumers sneuvelden op het slagveld. Ook vielen er burgerslachtoffers door oorlogsgeweld. Andere Brunssumers werden het slachtoffer van Nazi-terreur.

Op zaterdag 21 september staat de Brunssumse gemeenschap stil bij al deze slachtoffers. Tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Gregoriuskerk komen een aantal overlevenden, nabestaanden en schrijvers/historici aan het woord. Met hun verhalen brengen ze een eerbetoon aan hen die vielen voor onze vrijheid en zorgen ze ervoor dat hun namen niet worden vergeten.

Programma

Tijdens de bijeenkomst is er onder meer aandacht voor de Joodse kinderen die dankzij Brunssumse onderduikadressen de oorlog overleefden. Voor de meisjes die omkwamen bij het bombardement op de naaischool in juli 1944. En voor de Brunssumers die, met gevaar voor eigen leven, verzet pleegden tegen de terreur van de bezetter.

Sprekers zijn stadshistoricus Thei Raets, nabestaande Piet Cox, journalist-publicist Frans Hermans, die een boek schreef over een Joods onderduikkind in Brunssum, en Wiel Bellemakers, schrijver van een boek over een Brunssumse verzetsman.

Het programma wordt muzikaal opgeluisterd door zangeres Marjorie Ginczinger en het jeugd- en jongerenkoor New Generation uit Merkelbeek. Tevens vindt de vertoning plaats van een film over de bevrijding van Brunssum in september 1944.

Kijk voor meer informatie over de Brunssumse Bevrijdingsfeesten op www.bevrijdingbrunssum.nl.

Herdenkingsbijeenkomst. Gregoriuskerk, hoek Kerkstraat/Dorpstraat te Brunssum. Zaterdag 21 september 2019, 10.30-11.30 uur. Vrije toegang.