Kent u iemand die een lintje verdient?

Kent u iemand die een lintje verdient? En wilt u dat die iemand dit lintje krijgt voor Koningsdag 2021? Doe dan de aanvraag vóór 10 juni 2020.

In Brunssum krijgen ieder jaar bijzondere inwoners een lintje. Mensen die zich inzetten voor een ander. Die met grote toewijding vrijwilligerswerk doen. Die de spil vormen van een vereniging. Mensen die door die inzet een bijzondere onderscheiding verdienen – een koninklijke onderscheiding. Maar dan moeten ze daarvoor wél voorgedragen worden. De gemeente is daarom op zoek naar tips van bewoners.

koninklijke onderscheidingProcedure

Een lintje krijg je niet zomaar. Wanneer u iemand wilt voordragen voor een koninklijke onderscheiding, moet u een verzoek indienen bij de burgemeester. Daarna wordt door verschillende instanties beoordeeld of iemand in aanmerking komt voor de onderscheiding.
Het is een lange en zorgvuldige procedure. Maar het gaat dan ook om een koninklijke onderscheiding. Een bijzondere onderscheiding, voor bijzondere mensen.

Bij de beoordeling of iemand een koninklijke onderscheiding krijgt, tellen vooral iemands persoonlijke verdiensten of prestaties. Daarbij gaat het om activiteiten die iemand onderneemt zonder ervoor betaald te worden, de zogenaamde maatschappelijke verdiensten. Vooral wordt gekeken naar hoé die persoon zich inzet, en wat de kwaliteit is van zijn of haar  vrijwillige inzet.

Contact

Wilt u iemand voordragen? Neem dan contact op met de gemeente Brunssum, tel. (045) 527 84 56.

De gemeente wil met name aandacht vragen voor vrouwen en mensen die behoren tot minderheden. Op dit moment is, landelijk, ongeveer eenderde van de mensen die een lintje krijgen, een vrouw. De gemeente nodigt inwoners van Brunssum dan ook nadrukkelijk uit om verdienstelijke vrouwen voor te dragen voor een koninklijke onderscheiding.

Let op: het indienen van een aanvraag leidt niet automatisch tot het verlenen van een koninklijke onderscheiding.

Hou er ook rekening mee dat, als u graag de onderscheiding uitgereikt wilt hebben bij een speciale gelegenheid, de hele aanvraagprocedure in totaal minstens zes maanden kan duren. Wilt u daarom een lintje aanvragen voor Koningsdag 2021? Doe dat dan vóór 10 juni 2020.

Vertrouwelijk

Tot slot dit nog:
Aanvragen dienen zeer zorgvuldig en vooral zeer vertrouwelijk te worden behandeld. Dit om teleurstellingen te voorkomen. Maar ook omdat het in de meeste gevallen voor de voorgedragene een verrassing is als hij/zij een onderscheiding krijgt.

Kijk voor meer informatie ook op www.lintjes.nl